30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 32 εκ.

Για το μοσχάρι

Διαδικασία

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν. Έτσι, δεν θα ρουφήξουν και πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν και μετά τις μελιτζάνες για περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν.
  2. Μοσχάρι: Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-9 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο, τον γλυκάνισο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το μέλι, τον ζωμό, τη δάφνη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και τις δάφνες και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ξύσμα, το εστραγκόν και τη ρίγανη.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε στο ταψί σε μία στρώση τις πατάτες. Σκορπίζουμε το τυρί και από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες, τις ντομάτες αλατοπιπερωμένες, τον μισό βασιλικό, το κρέας, τον υπόλοιπο βασιλικό και τέλος την μπεσαμέλ. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών