
30'
προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'
Υλικά
Κομμάτια: για 1 ταψί 32 εκ.Για το μοσχάρι
Διαδικασία
Για τις μελιτζάνες
- Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό.
- Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν.
- Έτσι, δεν θα ρουφήξουν και πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
- Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν και μετά τις μελιτζάνες για περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν.
Για το μοσχάρι
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-9 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο, τον γλυκάνισο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το μέλι, τον ζωμό, τη δάφνη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και τις δάφνες και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ξύσμα, το εστραγκόν και τη ρίγανη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε στο ταψί σε μία στρώση τις πατάτες.
- Σκορπίζουμε το τυρί και από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες, τις ντομάτες αλατοπιπερωμένες, τον μισό βασιλικό, το κρέας, τον υπόλοιπο βασιλικό και τέλος την μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.