ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στον φούρνοΜπακαλιάρος με μελωμένα κρεμμύδια και σταφίδες στον φούρνο Αν δεν ξέρουν κι οι Πορτογάλοι από μπακαλιάρο τότε ποιος ξέρει; Το κλισέ μάλιστα λέει ότι έχουν 365 τρόπους να τον μαγειρέψουν, έναν για κάθε μέρα του έτους. Αυτή η συνταγή τον θέλει πρώτα αχνιστό και έπειτα, αφού τον καλύψουμε με μια σκορδάτη κρούστα από ψίχουλα ψωμιού, ροδισμένο στον φούρνο.

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις πατάτες

Για τον μπακαλιάρο

Για τα κρεμμύδια

Για την κρούστα

Διαδικασία

Πατάτες

  1. Για να φτιάξουμε τον μπακαλιάρο, ξεκινάμε πρώτα από τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν.
  2. Αφήνουμε να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες (περίπου 0,6 εκ.).
  3. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο.

Κρεμμύδια

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 20-30 λεπτά, χωρίς καπάκι, μέχρι να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Αλατοπιπερώνουμε.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι, τον χυμό λεμονιού και 200 ml νερό και στο υγρό αυτό αχνίζουμε τον μπακαλιάρο για 4 λεπτά.
  3. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα (κρατάμε τα υγρά στο τηγάνι) και τον μαδάμε με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τις πατάτες με το λάδι τους, τα κρεμμύδια και από πάνω τον μπακαλιάρο.
  6. Περιχύνουμε με τα υγρά από το τηγάνι.
  7. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά για την κρούστα και στρώνουμε πάνω από τον μπακαλιάρο.
  8. Ψήνουμε τον μπακαλιάρο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών