Πώς διαλέγουμε μπακαλιάρο

Η μαγειρική με μπακαλιάρο δεν είναι απλή διαδικασία. Πρέπει πρώτα να επιλέξουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρου καλής ωρίμασης. Θα πρέπει να είναι λευκόσαρκο, με εύκαμπτο κρέας, ιδανικά να διατηρεί ακόμη το σκούρο δέρμα του και να έχει μια μοναδική μυρωδιά. Ο καλύτερος μπακαλιάρος είναι ισπανικής ή πορτογαλικής προέλευσης. Τα καλύτερα κομμάτια του είναι τα χοντρά φιλέτα από το κάτω μέρος της κοιλιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς θα φτιάξουμε τον τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο κύριε Πέσκια;Πώς θα φτιάξουμε τον τέλειο τηγανητό μπακαλιάρο κύριε Πέσκια; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ25η Μαρτίου: Ποια σκορδαλιά; 20 συνταγές για τα άλλα συνοδευτικά του μπακαλιάρου25η Μαρτίου: Ποια σκορδαλιά; 20 συνταγές για τα άλλα συνοδευτικά του μπακαλιάρου

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Φροντίζουμε ο μπακαλιάρος να είναι βυθισμένος μέσα στο νερό και για αυτό το λόγο τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. μια πέτρα). Έτσι, μένει μέσα στο νερό και ξαλμυρίζεται σωστά. Ανά 4-6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε γέρνουμε τη λεκάνη προσεχτικά, κρατώντας το πιάτο, αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο νερό. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίστηκε σωστά, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα αλλά να μην είναι λύσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος ΑτλαντικούΜπακαλιάρος Ατλαντικού
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ο μπακαλιάρος μετά το ξαλμύρισμα

Μόλις ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια, κόβουμε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια του (αν δεν έχουμε πάρει φιλέτο) και αφαιρούμε το δέρμα του. Τον κόβουμε σε κομμάτια που είτε τα μαγειρεύουμε αμέσως είτε τα καταψύχουμε. Το δέρμα του μπορούμε να το αφήσουμε για παρασκευές που απλώς πρέπει να βράσουμε τον μπακαλιάρο και να τον ξεψαχνίσουμε (σε σαλάτες, σε «λουκουμάδες», ως γαρνιτούρα για πιλάφι κ.λπ.)

Πρωτότυπες ιδέες

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν είναι μονόδρομος. Προμηθευόμαστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα από γλώσσα, γαλέο, λαβράκι, ουρές πεσκανδρίτσας, τσιπούρα (τελευταία βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ φιλέτα κατεψυγμένα), επιλέγουμε τον χυλό και τη σάλτσα που μας αρέσει και ετοιμάζουμε ένα πρωτότυπο τραπέζι για την εθνική μας εορτή. Χυλός τεμπούρα, χυλός με μπίρα και πετιμέζ, πανάρισμα με σιμιγδάλι και κουρκουμά, πανάρισμα με καλαμποκάλευρο και πάπρικα, πανάρισμα με αλεύρι και σουσάμι. Δείτε εδώ 5 πρωτότυπους χυλούς και παναρίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακαλιάρος: Από τις βόρειες θάλασσες στον Νότο της ΕυρώπηςΜπακαλιάρος: Από τις βόρειες θάλασσες στον Νότο της Ευρώπης ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣκορδαλιά: 12 συνταγές για το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης ΜαρτίουΣκορδαλιά: 12 συνταγές για το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου της 25ης Μαρτίου

Δείτε εδώ 22 συνταγές για μπακαλιάρο:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT