30'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπροκολόπιτα με τόνο, χωρίς φύλλο, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό.
- Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και τα ζεματίζουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά (τα μικρά, λεπτά κοτσανάκια τους θα παραμείνουν ελαφρώς τραγανά).
- Στραγγίζουμε τα μπουκετάκια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με το πιρούνι ή με πρες πουρέ (ο πουρές δεν χρειάζεται να είναι απόλυτα λείος).
- Προσθέτουμε τον κομματιασμένο τόνο και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και τα χτυπάμε με το σύρμα.
- Σταδιακά και πασπαλιστά ρίχνουμε το αλεύρι, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να ετοιμάσουμε έναν λείο, σχετικά ρευστό χυλό.
- Ρίχνουμε στον χυλό το κατίκι (ή το τσαλαφούτι), τη μυζήθρα και τα 30 ml (3 κουτ. σούπας) ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 30 εκ. με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε εκεί τη μισή ποσότητα του χυλού και σκεπάζουμε με το μείγμα μπρόκολου - τόνου.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό, απλώνοντάς τον ομοιόμορφα.
- Βάζουμε το ταψάκι στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε την πίτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να αποκτήσει ρόδινη κρούστα.
- Σερβίρουμε, την μπροκολόπιτα με τόνο, ζεστή ή χλιαρή.