15'
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε λεμονάτο τραχανά με αρνάκι και ξινότυρο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το αρνάκι και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε νερό να καλύψει το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη δάφνη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, προσθέτοντας αν χρειάζεται βραστό νερό αν σώνονται τα υγρά.
- Ελέγχουμε αν το αρνάκι έχει μαλακώσει καλά και το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα. Με ένα πιρούνι ή με τα χέρια το μαδάμε ελαφρώς σε μικρότερες μπουκιές.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον τραχανά και αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο βραστό νερό ακόμα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να τραχανάς να αρχίσει να χυλώνει. Ξαναβάζουμε το αρνάκι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να ζεσταθεί το κρέας και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
- Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και προσθέτουμε το λεμόνι. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το ξινότυρο σπασμένο σε κομμάτια.
Κυκλαδίτικα Ασύρτικα, Ρομπόλες και Μαντινείες.