ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρύα σούπα στο ποτήρι με παντζάρια και γιαούρτιΚρύα σούπα στο ποτήρι με παντζάρια και γιαούρτι
30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
20' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε «πειραγμένη» παντζαρόσουπα μπορστ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Στη συνέχεια, κόβουμε από τα παντζάρια τυχόν κόκκινα κοτσάνια, αφήνοντας 2 εκ.
  3. Πλένουμε και βουρτσίζουμε καλά τα παντζάρια και τα σκουπίζουμε.
  4. Τα αλατίζουμε και τυλίγουμε το καθένα σε αλουμινόχαρτο.
  5. Τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου, στη μεσαία θέση, και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τα ξετυλίγουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα τρίβουμε με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε τη φλούδα τους (βγαίνει πολύ εύκολα) και τα κοτσάνια τους.
  7. Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια.
  8. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι για 4 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το αρωματισμένο νερό ή τον ζωμό.
  10. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, το βαλσαμικό ξίδι και το ξύσμα.
  12. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ, σε δόσεις, για σχεδόν 2 λεπτά, μέχρι να γίνει εντελώς λεία και βελούδινη.
  13. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ακόμη χυμό λεμονιού.

Σερβίρισμα

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βότκα, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη σαντιγί σαν γιαούρτι.
  2. Μοιράζουμε την παντζαρόσουπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και προσθέτουμε από 1 κουταλιά σαντιγί, λίγο χαβιάρι ή μπρικ (ή τα φιστίκια Αιγίνης), φύλλα δυόσμου και φετούλες από τα μαριναρισμένα παντζάρια, στραγγισμένες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT