ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠίτα σφακιανή στο τηγάνιΠίτα σφακιανή στο τηγάνι

Όλα τα πιτάκια και τα καλιτσούνια που σερβίρει ο Νίκος Αναστασάκης στο καφενείο του στο χωριό Κούφη Ρεθύμνου τα φτιάχνει μόνος του. Αυτή η πιτούλα, λεπτή όπως η σφακιανή, είναι μια δική του ιδέα, με ζύμη των καλιτσουνιών αλλά με γέμιση δικής του έμπνευσης, που περιέχει και παρμεζάνα – η μοναδική ξενική «εισβολή» στο αυθεντικά κρητικό μεζεδολόγιό του.

30' προετοιμασία
10' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε την πίτα σαν σφακιανή, με σκορδάτη γέμιση τυριού στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα, σε σημείο μακριά από ρεύματα αέρα.

Γέμιση

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  2. Χωρίζουμε το μείγμα σε δέκα ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα (όπως κάναμε δηλαδή με το ζυμάρι).
  3. Τυλίγουμε κάθε μπάλα σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (μέχρι να φουσκώσει και το ζυμάρι).

Πιτάκια

  1. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα μέρη και τα πλάθουμε μπάλες σε μέγεθος μανταρινιού.
  2. Σε ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπαλίτσα με τον πλάστη, σε δισκάκι με διάμετρο περίπου 15 εκ.
  3. Βάζουμε στο κέντρο της μία μπάλα κρύας γέμισης (αφαιρώντας πρώτα τη μεμβράνη) και την τυλίγουμε με το δισκάκι, φέρνοντας τις άκρες προς τα πάνω σαν πουγκί.
  4. Κόβουμε τις άκρες του πουγκιού και αμέσως ανοίγουμε με τον πλάστη την μπάλα που φτιάξαμε, σε δισκάκι όσο πιο λεπτό μπορούμε και με διάμετρο περίπου 20-22 εκ.
  5. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 1 κουτ. ελαιόλαδο σε ένα αντίστοιχης διαμέτρου αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε το πιτάκι που φτιάξαμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να εμφανίσει φουσκάλες.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και γέμισης, προσθέτοντας κάθε φορά στο τηγάνι 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
  7. Στραγγίζουμε τις πίτες σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών