30'
προετοιμασία
10' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Τεμάχια: 10
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε την πίτα σαν σφακιανή, με σκορδάτη γέμιση τυριού στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα, σε σημείο μακριά από ρεύματα αέρα.
Γέμιση
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Χωρίζουμε το μείγμα σε δέκα ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα (όπως κάναμε δηλαδή με το ζυμάρι).
- Τυλίγουμε κάθε μπάλα σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (μέχρι να φουσκώσει και το ζυμάρι).
Πιτάκια
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα μέρη και τα πλάθουμε μπάλες σε μέγεθος μανταρινιού.
- Σε ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπαλίτσα με τον πλάστη, σε δισκάκι με διάμετρο περίπου 15 εκ.
- Βάζουμε στο κέντρο της μία μπάλα κρύας γέμισης (αφαιρώντας πρώτα τη μεμβράνη) και την τυλίγουμε με το δισκάκι, φέρνοντας τις άκρες προς τα πάνω σαν πουγκί.
- Κόβουμε τις άκρες του πουγκιού και αμέσως ανοίγουμε με τον πλάστη την μπάλα που φτιάξαμε, σε δισκάκι όσο πιο λεπτό μπορούμε και με διάμετρο περίπου 20-22 εκ.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 1 κουτ. ελαιόλαδο σε ένα αντίστοιχης διαμέτρου αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε το πιτάκι που φτιάξαμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να εμφανίσει φουσκάλες.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και γέμισης, προσθέτοντας κάθε φορά στο τηγάνι 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
- Στραγγίζουμε τις πίτες σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.