30'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 6Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
- Για την σκορπίνα, ξεκινάμε και σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή σε χαμηλή φωτιά στο λάδι μας τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τα καρότα και το σέλινο για 4 - 5 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού.
- Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και τα ψάρια αλατοπιπερωμένα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Γυρίζουμε τα ψάρια, προσθέτουμε αν χρειάζεται 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, το μισό μαϊντανό και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Όταν βράσει το ψάρι, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεψαχνίζουμε.
- Μεταφέρουμε και τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και προσθέτουμε τα ψαχνά από τα ψάρια.
- Το ζωμό από την κατσαρόλα τον σουρώνουμε και τον διατηρούμε ζεστό.
Αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το αυγό και προσθέτουμε σιγά-σιγά το λεμόνι.
- Μετά, πάλι σιγά-σιγά, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού από το ζωμό που κρατήσαμε.
- Ανακατεύουμε, ρίχνουμε στο αυγολέμονο τον υπόλοιπο μαϊντανό και περιχύνουμε το ψάρι και τα λαχανικά. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως.
Μια δροσερή και «λεμονάτη» Μαντινεία Συμβουλή: Το αυγολέμονο είναι επίτηδες αδύνατο, με ένα μόνον αυγό, για να μη σκεπάζει τη γεύση του ψαριού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 31.