30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
16 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
Ξαλμύρισμα
- Την προηγουμένη ημέρα, πλένουμε τον μπακαλιάρο καλά, να φύγει το χοντρό αλάτι, και τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό.
- Όταν μαλακώσει λίγο, κόβουμε τα πτερύγια και την ουρά με ένα ψαλίδι και ξύνουμε τα λέπια.
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια, τα πλένουμε καλά και τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη, την οποία έχουμε γεμίσει με άφθονο κρύο νερό.
- Εκεί θα τον αφήσουμε για τουλάχιστον 8 ώρες μέχρι να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες, αν γίνεται, ή έστω όσο πιο συχνά μπορούμε.
Σούπα
- Την επομένη ημέρα, σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο νερό: αν θέλουμε τη σούπα αραιή, βάζουμε 2 λίτρα και, αν τη θέλουμε πιο πηχτή, αρκεί 1½ λίτρο.
- Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το ελαιόλαδο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και τις πατάτες.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μισοβράσουν τα λαχανικά.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος των κομματιών), μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι.
- Λίγο πριν αποσύρουμε τη σούπα με παστό μπακαλιάρο από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.