30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
16 ώρες αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

Ξαλμύρισμα

  1. Την προηγουμένη ημέρα, πλένουμε τον μπακαλιάρο καλά, να φύγει το χοντρό αλάτι, και τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό.
  2. Όταν μαλακώσει λίγο, κόβουμε τα πτερύγια και την ουρά με ένα ψαλίδι και ξύνουμε τα λέπια.
  3. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια, τα πλένουμε καλά και τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη, την οποία έχουμε γεμίσει με άφθονο κρύο νερό.
  4. Εκεί θα τον αφήσουμε για τουλάχιστον 8 ώρες μέχρι να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας το νερό κάθε 3 ώρες, αν γίνεται, ή έστω όσο πιο συχνά μπορούμε.

Σούπα

  1. Την επομένη ημέρα, σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο νερό: αν θέλουμε τη σούπα αραιή, βάζουμε 2 λίτρα και, αν τη θέλουμε πιο πηχτή, αρκεί 1½ λίτρο.
  2. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το ελαιόλαδο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, το πράσο και τις πατάτες.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μισοβράσουν τα λαχανικά.
  4. Ρίχνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μαζί με πιπέρι.
  5. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος των κομματιών), μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι.
  6. Λίγο πριν αποσύρουμε τη σούπα με παστό μπακαλιάρο από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Μπακαλιάρος

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών