«Από τα πιο γνωστά πιάτα της Καταλονίας. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο ότι φτιάχνεται με ένα είδος πάστας με αμύγδαλα, ψωμί και λάδι, που δίνει σώμα και έξτρα νοστιμιά στο φαγητό. Το αποκαλούν και “στιφάδο της θάλασσας” και θυμίζει λίγο τη δική μας κακαβιά. Παραδοσιακά το έφτιαχναν οι ψαράδες όταν επέστρεφαν στις ακτές, με όσα ψάρια είχαν καταστραφεί και δεν μπορούσαν να πουλήσουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν και πολλές εκδοχές με διαφορετικά ψάρια και θαλασσινά. Δεν λείπει ακόμα και από τα μεγάλα εστιατόρια της χώρας», μας λέει ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας.

30' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: για 6 μερίδες

Για την πάστα suquet

Για το φαγητό

Διαδικασία

  1. Πάστα suquet: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά της πάστας σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά.
  2. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όλα τα στερεά υλικά από το λάδι (δεν πετάμε το λάδι, θα χρειαστεί στη συνέχεια), τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα – συντηρείται έως 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
  3. Φαγητό: Βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα με το λάδι που έμεινε από το μαγείρεμα της πάστας και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, σβήνουμε με τον ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
  6. Ρίχνουμε τις πατάτες, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσουν.
  7. Προσθέτουμε την πάστα suquet που ετοιμάσαμε, τα φιλέτα ψαριού και τα μύδια.
  8. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ανοίξουν τα μύδια (ελέγχουμε και πετάμε όσα δεν άνοιξαν).
  9. Αποσύρουμε, αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά και σερβίρουμε, προσθέτοντας σε κάθε μερίδα, αν θέλουμε, λίγο ωμό ελαιόλαδο, αμύγδαλα καβουρδισμένα και μυρώνια ή ακόμη και αμπελοβλάσταρα.

ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Κρασιά από την Καταλονία φυσικά! Μια ξηρή, φρέσκια, αλμυρή Manzanilla Deliciosa θα συνοδεύσει παραδοσιακά αυτήν τη σούπα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών