ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες με συνταγή 80 ετών από την ιστορική «Στάνη»Κουραμπιέδες με συνταγή 80 ετών από την ιστορική «Στάνη» Από το ιστορικό γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο της Ομόνοιας εξασφαλίσαμε τη συνταγή για τα φημισμένα, ζουμερά τους μελομακάρονα. Μια από τις συμβουλές που μας έδωσαν: όταν φτιάχνουμε το ζυμάρι ανακατεύουμε με τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις, χωρίς να το πλάθουμε για πολλή ώρα, παρά μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδάλλως τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.

Ο κ. Θανάσης Καραγεώργος, συνεχιστής της σχεδόν αιωνόβιας Στάνης.
2 ώρες προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Βάρος: για περίπου 3 κιλά

Για το σιρόπι

Για το στόλισμα

Διαδικασία

Μελομακάρονα

  1. Για τα ζουμερά μελομακάρονα της Στάνης ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό, το ηλιέλαιο, τα μπαχαρικά, τη σόδα, την αμμωνία, το μέλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
  2. Τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Τα αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια λακκούβα.
  5. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα με τα υγρά υλικά.
  6. Με γρήγορες και απαλές κινήσεις φέρνουμε με το χέρι μας το αλεύρι στο κέντρο της λεκάνης και ανακατεύουμε με τις ελάχιστες δυνατές κινήσεις, χωρίς να πλάθουμε το ζυμάρι για πολλή ώρα, παρά μόνο όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδάλλως τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά και δεν θα απορροφήσουν αρκετό σιρόπι.
  7. Σε δύο λαμαρίνες στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρόλα την ίδια στιγμή που είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το πλάσιμο των μελομακάρονων. Το σιρόπι θα πρέπει να πάρει μόνο μία βράση και, αν χρειαστεί, το ξαφρίζουμε.
  2. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Επειδή η ποσότητα είναι μεγάλη, τα ψήνουμε σε δύο ή τρεις δόσεις.
  4. Μόλις ξεφουρνίσουμε κάθε δόση, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα λίγα λίγα μέσα στο χλιαρό, πλέον, σιρόπι και τα αφήνουμε εκεί για περίπου 1 λεπτό.
  5. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τακτοποιούμε σε έναν δίσκο σερβιρίσματος, σε στρώσεις. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μελομακάρονα.
  6. Αν το σιρόπι έχει στο μεταξύ κρυώσει, το ζεσταίνουμε ελαφρώς για να γίνει χλιαρό.
  7. Όσο τα μελομακάρονα είναι ακόμα ζεστά, ραντίζουμε κάθε δόση που βάζουμε στην πιατέλα με το σκέτο μέλι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών