50'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 12
Για το παντεσπάνι
Για το σιρόπι
Για την καραμέλα
Για τη σαντιγί
Για τη συναρμολόγηση
Διαδικασία
Παντεσπάνι
- Για να φτιάξουμε τούρτα κρανς ή αλλιώς τούρτα καραμέλα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα στρογγυλή διαμέτρου 24 εκ., με περίπου 5 εκ. ύψος.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον νισεστέ.
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη μισή από τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Ξεχωριστά (σε καθαρό και στεγνό κάδο) χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν, προσθέτοντας πασπαλιστά και σε δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
- Ρίχνουμε τη μαρέγκα στα χτυπημένα κροκάδια.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τον νισεστέ και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Σιρόπι
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Καραμέλα
- Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μονή στρώση πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C μέχρι να καραμελώσουν και να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ύστερα τα σπάμε κοπανίζοντάς τα με έναν πλάστη ή ένα άλλο βαρύ αντικείμενο, μέχρι να γίνουν χοντρά τρίμματα.
Σαντιγί
- Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί.
Συναρμολόγηση
- Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε 3 ίσα μέρη.
- Ραντίζουμε το ένα κομμάτι με 2-3 κουταλιές από το σιρόπι.
- Τοποθετούμε πάνω μία στρώση σαντιγί και μερικές κουταλιές μαρμελάδα μαύρο κεράσι.
- Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε με το τελευταίο κομμάτι παντεσπάνι, σιροπιάζοντάς το και αυτό.
- Καλύπτουμε την τούρτα με σαντιγί και την πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά της.
- Ιδανικά, αφήνουμε, την τούρτα κρανς ή αλλιώς τούρτα καραμέλα, να κρυώσει στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.