ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της ΆνδρουΗ μεγάλη ζαχαροπλαστική της Άνδρου Το όνομά της μάλλον έχει προκύψει από την εγγλέζικη λέξη «crunch» (κραντς), που σημαίνει τραγανό, και εκ παραφθοράς προφέρεται «κρανς».

50' προετοιμασία
30' ψήσιμο
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 12

Για το παντεσπάνι

Για το σιρόπι

Για την καραμέλα

Για τη σαντιγί

Για τη συναρμολόγηση

Διαδικασία

Παντεσπάνι

  1. Για να φτιάξουμε τούρτα κρανς ή αλλιώς τούρτα καραμέλα, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Επενδύουμε με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα στρογγυλή διαμέτρου 24 εκ., με περίπου 5 εκ. ύψος.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τον νισεστέ.
  4. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη μισή από τη ζάχαρη και τη βανιλίνη μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
  5. Ξεχωριστά (σε καθαρό και στεγνό κάδο) χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν, προσθέτοντας πασπαλιστά και σε δόσεις την υπόλοιπη ζάχαρη.
  6. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
  7. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στα χτυπημένα κροκάδια.
  8. Προσθέτουμε το αλεύρι και τον νισεστέ και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  10. Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  2. Τότε προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Καραμέλα

  1. Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και τα βάζουμε σε μονή στρώση πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
  2. Τα ψήνουμε στον φούρνο στους 160°C μέχρι να καραμελώσουν και να ροδίσουν.
  3. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ύστερα τα σπάμε κοπανίζοντάς τα με έναν πλάστη ή ένα άλλο βαρύ αντικείμενο, μέχρι να γίνουν χοντρά τρίμματα.

Σαντιγί

  1. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή σαντιγί.

Συναρμολόγηση

  1. Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε 3 ίσα μέρη.
  2. Ραντίζουμε το ένα κομμάτι με 2-3 κουταλιές από το σιρόπι.
  3. Τοποθετούμε πάνω μία στρώση σαντιγί και μερικές κουταλιές μαρμελάδα μαύρο κεράσι.
  4. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε με το τελευταίο κομμάτι παντεσπάνι, σιροπιάζοντάς το και αυτό.
  5. Καλύπτουμε την τούρτα με σαντιγί και την πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε όλη την επιφάνεια και στα πλαϊνά της.
  6. Ιδανικά, αφήνουμε, την τούρτα κρανς ή αλλιώς τούρτα καραμέλα, να κρυώσει στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών