Κάνουμε τον αρακά σούπα και μάλιστα πεντανόστιμη…

10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά στο λάδι το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, την πιπερίτσα (αν βάλουμε) και το σκόρδο. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε 3 λίτρα νερό και τα βράζουμε με μισοσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 10-15 λεπτά. Βγάζουμε όλα τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα* και στο ζωμό που βράζει ρίχνουμε τον αρακά, το μισό βασιλικό (ή δυόσμο), λίγη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Τότε, αλέθουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (αρακά+ζωμό) στο μπλέντερ ή στο μούλτι (σε δόσεις αν δεν είναι μεγάλες οι συσκευές), προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, αν θέλουμε.
  2. Επαναφέρουμε την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και, αν είναι πολύ αραιή, τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με βραστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με τη θρυμματισμένη φέτα και τον υπόλοιπο βασιλικό (ή δυόσμο).
  3. Συνοδεύουμε με: Η σούπα αυτή μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα αν τη συνοδεύσουμε με ψωμί και κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας (ζαμπόν από μπούτι, προσούτο, λούζα, ψητό λουκάνικο κ.ά.). Επίσης, μπορεί να αποτελέσει την εναρκτήρια σούπα ενός επίσημου γεύματος.
  4. Συμβουλές: Τα λαχανικά που βράσαμε για το ζωμό -κρεμμύδι, πράσο, καρότο, τσούσκα και σκόρδο- κάνουν ωραία βραστή σαλάτα, με λαδόξιδο εμπλουτισμένο με μουστάρδα. Για να απομακρύνουμε τυχόν κομματάκια και να γίνει η σούπα πιο βελούδινη, μπορούμε να την περάσουμε από λεπτό σουρωτήρι-σινουά. Έτσι, θα γίνει πιο λεπτή η υφή της αλλά θα μείνει μια ποσότητα από πουρέ αρακά στο σουρωτήρι, η οποία αναμεμειγμένη με λάδι γίνεται ένα ωραίο ντιπ αρακά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών