ΒΡΑΒΕΙΑ 2012

Αγροτικός συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών «Νηλέας»

Το εξαιρετικό λάδι του Νηλέα

22.06.2012| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΗ
Αγροτικός συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών «Νηλέας»

Στη Μεσσηνία, εκεί όπου ξέρουν από καλό λάδι, μια ομάδα παραγωγών κατάφερε κάτι πιο σημαντικό: να θέσει και να επιτύχει συλλογικούς στόχους.

Ο Α. Σ. Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» ιδρύθηκε το 2002 στη Χώρα Μεσσηνίας από 77 παραγωγούς. Σήμερα έχει στις τάξεις του 88. Το ελαιόλαδο «Νηλέας» απέσπασε τη δεύτερη στη σειρά βαθμολογία στην τυφλή γευσιγνωσία των σεφ του περιοδικού, αλλά ο συνεταιρισµός βραβεύεται όχι μόνο για το προϊόν του, αλλά και για τη συνολική παρουσία του στον τόπο.

«Συνδικαλισμό είχαµε πάντα στην Ελλάδα. Μαζευόμαστε για να διεκδικούμε “δικαιώματα και επιδοτήσεις”. Συνεργατισμό, να μαζευτούµε δηλαδή για να δουλέψουμε μαζί, δεν είχαμε ποτέ», λέει ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του «Νηλέα». Αυτήν ακριβώς τη συνεργασία πέτυχε ο συνεταιρισμός τους. Επεισε τους αγρότες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια καταπολεμούσαν τους εχθρούς της ελιάς «προληπτικά» με ψεκασμούς, να καλλιεργήσουν με βάση την ορθή γεωργική πρακτική. Αποτέλεσμα: Στο ελαιόλαδο των παραγωγών του «Νηλέα» δεν ανιχνεύονται ίχνη φυτοφαρμάκων, παρόλο που είναι συμβατικό. Πάνω απ’ όλα, τους έπεισε για την αξία του προϊόντος τους. «Η πιο δύσκολη δουλειά αρχίζει αφού πάρεις το λάδι στα χέρια σου. Χωρίς την προστιθέμενη αξία του επώνυμου προϊόντος ο κόπος μας πάει στράφι».

Ο «Νηλέας» στην καρδιά της Μεσσηνίας, όπου η παραγωγή ελαιολάδου είναι αδιάκοπη αιώνες τώρα, κατάφερε να κάνει τη διαφορά, ανατρέποντας παμπάλαιες συνήθειες και πρακτικές.

  • Τo ελαιόλαδο Νηλέας μπορούµε να βρούμε στα σούπερ μάρκετ Carrefour στην Αθήνα και την Καλαμάτα. Επίσης, σε επιλεγμένα παντοπωλεία.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας», τηλ.: 27630-31.752, ιστοσελίδα: www.nileasoliveoil.gr.


Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας», παραλαμβάνει το βραβείο του από τον διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του εκπαιδευτικού οργανισμού Le Monde, Νίκο Βελισσαρόπουλο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών