ΒΡΑΒΕΙΑ 2012

Ο άνθρωπος που εξημέρωσε την κάππαρη

Ο Φίλιππος Θεοχάρης, γεωπόνος, κατάφερε μετά από πολλά πειράματα να καλλιεργήσει την κάππαρη, το φυτό-σύμβολο της ανυποταγής.

17.07.2012| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: ΕΦΗ ΠΑΡΟΥΤΣΑ
Ο άνθρωπος που εξημέρωσε την κάππαρη

Ο Φίλιππος Θεοχάρης, γεωπόνος, κατάφερε μετά από πολλά πειράματα να καλλιεργήσει την κάππαρη, το φυτό-σύμβολο της ανυποταγής.

Ο Φίλιππος Θεοχάρης δεν διαθέτει το κλασικό προφίλ του βραβευομένου από τον «Γαστρονόμο». Η σοδειά του είναι πολύ μικρή, η ομάδα του μονομελής -τη στελεχώνει ο ίδιος-, η δουλειά του δεν έχει αναγνωριστεί ευρέως. Και όμως, αυτό το βραβείο τού αξίζει αναμφισβήτητα, αφού το επίτευγμά του είναι καθαρά επιστημονικό – γεωπονικό και δεν εμπίπτει στα παραγωγικά ή τα εμπορικά κριτήρια αξιολόγησης.

Είναι ο πρώτος Ελληνας γεωπόνος που έχει καταφέρει να «εξημερώσει» την κάππαρη, το φυτό-σύμβολο της ανυποταγής, που συνήθως βρίσκουμε σκαρφαλωμένο στους βράχους των Κυκλάδων. Ο ίδιος μπόρεσε να το καλλιεργήσει υπαίθρια και σε γλάστρες. Με απαρχή κάποια μοσχεύµατα κάππαρης Spinosa που έφερε στην Πρέβεζα από την Τήνο, πέτυχε μετά από εκατοντάδες πειράματα τον πολλαπλασιασμό του φυτού. Την τεχνογνωσία του δεν την έχει μοιραστεί ακόμη, ωστόσο ελπίζουμε πως αυτό το βραβείο θα κάνει γνωστό το έργο του και θα συμβάλει στο να περάσει από το στάδιο της πειραματικής παραγωγής σε ευρύτερες εφαρμογές.

  • Την κάππαρη µπορείτε να την προµηθευτείτε από τα φυτώρια Ανδρέα Παππά στην Πρέβεζα. Πραγµατοποιούνται αποστολές σε όλη την Ελλάδα.

Φίλιππος Θεοχάρης, παραγωγός κάππαρης, τηλ.: 6942-408.533, ιστοσελίδα: www.capparis-spinosa.blogspot.com.

Ο γεωπόνος Φίλιππος Θεοχάρης παραλαμβάνει το βραβείο του από τον διευθυντή Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-Δήμητρα , Κωνσταντίνο Μαλλίδη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών