ΒΡΑΒΕΙΑ 2012

Ο ντοματάς που κατέκτησε τα Harrods

Το φετινό βραβείο βιοκαλλιέργειας δόθηκε στον Αλέξανδρο Γκουσιάρη, από τον Ηλιά Καρδίτσας, που φτιάχνει ντοματόσαλτσες και μέλι εκλεκτό.

18.06.2012| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Ο ντοματάς που κατέκτησε τα Harrods

Το φετινό βραβείο βιοκαλλιέργειας δόθηκε στον Αλέξανδρο Γκουσιάρη, από τον Ηλιά Καρδίτσας, που φτιάχνει ντοματόσαλτσες και μέλι εκλεκτό.

Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης είναι μαθηµατικός, γιος και εγγονός αγρότη από το χωριό Ηλιάς της Καρδίτσας. Τελειώνοντας τις σπουδές του, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία. «Ταξιδεύει» τις μέλισσές του στους πορτοκαλεώνες και στα γεμάτα έλατα βουνά της Πελοποννήσου και βγάζει εξαιρετικό μέλι. Οταν για την εξαγωγή του μελιού συνεργάστηκε με την εταιρεία διανοµής εκλεκτών προϊόντων Odysea στο Λονδίνο, οι «Αγγλοι», όπως τους λένε στoν Ηλιά, έστειλαν τεχνολόγους τροφίμων για να ελέγξουν τον τρόπο παραγωγής του. «Εννοείται ότι τους φιλοξενήσαμε τους ανθρώπους», λέει ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης, «τρώγαμε µαζί την ντομάτα του κήπου μας, ντόπια ποικιλία που ονομάζεται “ιταλική”, και τη σάλτσα ντομάτας που φτιάχναμε για δική μας χρήση. Ξετρελάθηκαν. Μου ζήτησαν να τους φτιάξω σάλτσες ντομάτας. Επέμειναν ότι θέλουν τη συγκεκριμένη ντομάτα, βιολογική και πιστοποιημένη. Ετσι λόγω… φιλοξενίας αρχίσαμε την παραγωγή».

«Σήμερα παράγουμε περί τους 5 – 15 τόνους μέλι και 20.000 – 50.000 βάζα σάλτσα ντομάτας, ανάλογα με τη χρονιά. Καλλιεργούµε 80 στρέμματα και τυποποιούµε οι ίδιοι στο μικρό τυποποιητήριό μας εδώ στον Ηλιά».

Βραβεύοντας τον Αλέξανδρο Γκουσιάρη, βραβεύσαμε τον αγρότη, τον μεταποιητή και τον έμπορο που απαντά στο ζήτημα της αγροτικής παραγωγής -και ως προς την ποιότητα, και ως προς τη διάθεσή της- με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. ∆εν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα Γκουσιάρη κοσμούν τα ράφια του περίφημου Harrod’s.

  • Τα προϊόντα θα τα βρούµε σε επιλεγμένα παντοπωλεία στην Αθήνα, π.χ. Εδώδιμα της Ραλλούς, Γενναίου Κολοκοτρώνη 1, Κουκάκι, τηλ.: 210-92.23.366, Πανδαισία, Αγ. Ιωάννη 23β, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210.60.17.731, Gourmet Box, Κυδωνιών 36, Βύρωνας, τηλ.: 210-76.00.279.

Αλέξανδρος Γκουσιάρης, τηλ.: 24440- 32.379, ιστοσελίδα: www.gousiaris.gr


Η συγγραφέας Ευγενία Φακίνου, λάτρις της μαγειρικής, παραδίδει το βραβείο στον παραγωγό Αλέξανδρο Γκουσιάρη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών