ΒΡΑΒΕΙΑ

Το καλαθάκι της Λήμνου

Ενα εξαιρετικό τυρί, που θυμίζει φέτα, είναι το καλαθάκι της Λήμνου, προϊόν ΠΟΠ. Από τα εκλεκτότερα, αυτό που παράγουν οι αφοί Χρυσάφη.

25.07.2012
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Ενα εξαιρετικό τυρί, που θυμίζει φέτα, είναι το καλαθάκι της Λήμνου, προϊόν ΠΟΠ. Από τα εκλεκτότερα, αυτό που παράγουν οι αφοί Χρυσάφη.

Ο Μιχάλης και ο Μάκης Χρυσάφης, πρώτα ξαδέλφια, ξεκίνησαν την επιχείρησή τους το 1984. Μετά τις σπουδές τους στην Αθήνα επέστρεψαν στη Λήμνο. Οι γονείς τους ήταν αγροτοκτηνοτρόφοι. «Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα αρτοποιείο, να παίρνουμε τα στάρια που έσπερναν οι γονείς μας και να φτιάχνουµε ψωµί». Έτσι και έγινε, και ο πρώτος φούρνος πήγε καλά. Έπειτα σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν και το γάλα τους και έφτιαξαν γιαούρτι, που και αυτό πήγε καλά. Ακολούθησαν τα τυριά. Η πρώτη «εγκατάσταση» ήταν στην ουσία ένας… παλιός μάστορας, που τους έφτιαχνε το γιαούρτι. Το 1991 γίνεται το σημερινό τυροκομείο στο Καρπάσι.

Σήμερα έχουν 9 δικά τους σηµεία πώλησης στη Λήμνο και παρουσία στην αγορά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Ο τζίρος της επιχείρησης φτάνει τα 5.000.000 ευρώ, ενώ απασχολεί περί τους 60 εργαζοµένους (5 στο τυροκομείο και οι υπόλοιποι στα εργαστήρια αρτοποιίας και τα σηµεία πώλησης). Συμβάλλουν στη διατήρηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στο νησί, κάνοντας συμβόλαια προαγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς. Τους γεωργούς, µάλιστα, τους προμηθεύουν οι ίδιοι µε τον ποικιλιακό σπόρο του σταριού μαυραγάνι. Εμείς βραβεύουμε ένα από τα τυριά τους, το «καλαθάκι» Λήµνου, τυρί ΠΟΠ.

  • Τα προϊόντα Χρυσάφη μπορούμε να τα βρούμε στα 9 σημεία πώλησης της εταιρείας στη Λήμνο και σε επιλεγμένα παντοπωλεία στην Αθήνα, όπως το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22540-31.330.


Ο επιχειρηματίας Κώστας Παπαδημητρίου, της εταιρείας «Balsamon» απονέμει το βραβείο στους Μάκη και Μιχάλη Χρυσάφη της ομώνυμης εταιρείας.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών