ΒΡΑΒΕΙΑ

Korys: Τα παράξενα μέλια που αγάπησαν έως και στην Αμερική

Ο Βασίλης Κουτρουλάκης βρήκε στη μελισσοκομία τη διέξοδο από μια ασφυκτική ζωή στην πόλη. Το εξαιρετικό μέλι του ήρθε πρώτο στην τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου».

08.01.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Στην τυφλή γευσιγνωσία μελιού της ομάδας του «Γαστρονόμου», το προϊόν που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία ήταν το μέλι χαρουπιάς Korys, με 305 βαθμούς παρακαλώ, για ένα μέλι φθινοπωρινό, ασυνήθιστο. Πικάντικο στη γεύση, που βγάζει πολλές νότες καφέ, ελαφρώς καπνιστό, ένα γαστρονομικό μέλι που είτε θα λατρέψεις είτε θα μισήσεις. Οι γευσιγνώστες πάντως το αγάπησαν όλοι. Το δεύτερο καλύτερο έλαβε 262 βαθμούς, ένα μέλι βελανιδιάς, πάλι της εταιρείας Korys. Τυχαίο;

Δεν υπήρχε αμφιβολία πως ο νεαρός μελισσοκόμος Βασίλης Κουτρουλάκης από την Κλειτορία Αχαΐας πήρε τη σωστή απόφαση όταν, πριν από 21 χρόνια, παράτησε τη ζωή στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη γενέτειρα της μητέρας του για να ασχοληθεί με τα μελίσσια. Η σχολή μελισσοκομίας μετά το λύκειο παραδέχεται ο ίδιος πως ήταν τυχαία επιλογή. Δεν είχε συγγενείς μελισσοκόμους, δεν ήξερε τίποτα για τα θαυματουργά έντομα και έψαχνε μια αφορμή για να έρθει στο χωριό – δεν του ταίριαζε η πόλη.

 

Τα πρώτα χρόνια τον βοήθησαν με τα μυστικά του επαγγέλματος δύο ντόπιοι παραγωγοί. Άλλωστε η περιοχή φημίζεται για το εξαίρετο μέλι ελάτης λόγω του ελατόδασους του Χελμού. Σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα, ο Βασίλης Κουτρουλάκης ταξιδεύει τα 600 μελισσοσμήνη του σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο, την Εύβοια και την ηπειρωτική Ελλάδα – μέχρι το Σουφλί έχει φτάσει– , κυνηγώντας την ανθοφορία και τη μελιτοφορία ολοχρονίς. Όταν βρίσκεται στην Κλειτορία, κοντά στα Καλάβρυτα, αλείφει το ψωμί των παιδιών του με μέλι ελάτης βανίλια που αρέσει στην κόρη του Γεωργία ή με εκείνο της βελανιδιάς που αρέσει στον γιο του Δημήτρη. Από το 2008 λειτουργεί επίσημα εδώ το σύγχρονο μελισσοκομικό του εργαστήριο με θέα τον Χελμό. Από αυτό το βουνό εμπνεύστηκε και το όνομα του προϊόντος: Kόρυς. Στα αρχαία ελληνικά είναι το ψηλότερο σημείο της περικεφαλαίας, που θυμίζει την κορυφή του βουνού, το οποίο χαιρετίζει κάθε μέρα φτάνοντας στη μονάδα του. Από εδώ φεύγει περίπου το 30% της παραγωγής σε Γερμανία, Αγγλία, Φινλανδία, Αυστρία και Αμερική, μικρές ποσότητες που σταθερά αυξάνονται. Άλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει πως η τύχη, μαζί με τη σκληρή δουλειά, βοηθά τους τολμηρούς.

 

Κάθε χρονιά παράγει διαφορετικών ειδών μέλια, ανάλογα με τον τόπο όπου αποφασίζει να μεταφέρει τα σμήνη. Μια καλή χρονιά μπορεί να φτάσει τους 12 τόνους μέλι και μια μέτρια προς κακή τους 4-5 τόνους. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι ασκεί βιολογική νομαδική μελισσοκομία, που απαιτεί καλό συγχρονισμό στα ταξίδια ολοχρονίς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο κόπος φέρνει πάντα ποσότητα. «Αν κάνεις αυτό το επάγγελμα χωρίς να το αγαπάς, είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις» υποστηρίζει. «Ο μελισσοκόμος δεν είναι αφεντικό. Είναι βοηθός ξυλουργού που φτιάχνει κυψέλες, είναι μπογιατζής που βάφει τα κουτιά, είναι οδηγός που τα μεταφέρει, εργάτης για τις φορτοεκφορτώσεις, λογιστής για να βγαίνουν τα νούμερα στα αναλώσιμα και στις πωλήσεις, μετεωρολόγος που οφείλει να διαβάζει καθημερινά τον καιρό. Διαφορετικά πάει τζάμπα ο κόπος του. Αφεντικά είναι οι μέλισσες».

KORYS Κλειτορία Καλαβρύτων, Τ/6977-992.442, www.koryshoney.gr

Που τα βρίσκουμε (ενδεικτικά): Οινότυπο Χαριλάου Τρικούπη 98, Αθήνα, Τ/210-33.88.577 Coconuts Βασ. Παύλου 67, Βούλα, Τ/210-89.55.177 Delizioso Λ. Κηφισίας 81, Αθήνα, Τ/210-69.20.693 Βio Market Αγίας Φωτεινής 6, Ν. Ιωνία, Τ/210-27.18.855 Υγεία & Μακροζωία Λ. Δεκελείας 99 και Ραιδεστού, Νέα Φιλαδέλφεια, Τ/210-25.20.304 Semeli Nuts Θηβών 202, Περιστέρι, Τ/215-51.06.820 Materia Prima Φαλήρου 68, Κουκάκι, Τ/210-92.45.935 Bonna Terra Τατοΐου 125, Κηφισιά, Τ/210-62.00.880 Ourse Μυστρά 39, Γλυφάδα, Τ/212-10.67.019 The Nut House Λ. Δημοκρατίας 75, Μελίσσια, Τ/210-81.02.850 Box Gourmet Ευτυχίδου 18, Παγκράτι, Τ/210-76.00.279

Εκτός Αττικής (ενδεικτικά): Ελλήνων γεύσεις Αλ. Ρώμα 13, Ζάκυνθος, T/26950-26.358, Botanica Biomarket Ρήγα Φεραίου 37, Πάτρα, T/2610-220.427, Grekaland Ι. Λάτση 1, Κατάκολο, T/26210-41.979

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών