ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουραμπιέδες με καβουρδισμένα αμύγδαλαΚουραμπιέδες με καβουρδισμένα αμύγδαλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελομακάρονα από τη Σαντορίνη, μια συνταγή πάνω από 100 χρόνων (βίντεο)Μελομακάρονα από τη Σαντορίνη, μια συνταγή πάνω από 100 χρόνων (βίντεο)
40' προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Κομμάτια: Για περίπου 50-60

Διαδικασία

  1. Για τους κουραμπιέδες βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο γάλακτος και το ανακατεύουμε με το χέρι μας ή με ένα σύρμα χειρός, για να διαλυθούν τα γρομπαλάκια. Αν το βούτυρο δεν είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τότε θα το λιώσουμε προηγουμένως σε χαμηλή φωτιά ή θα χρησιμοποιήσουμε μίξερ για να το χτυπήσουμε.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και «δουλεύουμε» το μείγμα με το χέρι ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Η θερμοκρασία του χεριού μας βοηθάει σε αυτό.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Ρίχνουμε πρώτα τα 4 φλιτζάνια αλεύρι και ζυμώνουμε. Θέλουμε να σχηματιστεί μια μαλακή αλλά σταθερή ζύμη για τους κουραμπιέδες που να πλάθεται. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και τα άλλα δύο φλιτζάνια.
  5. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη. Τα ρίχνουμε λίγα λίγα και πατάμε το κουμπί 4-5 φορές διακεκομμένα. Τα βάζουμε σε λεκανίτσα.
  6. Παίρνουμε δόσεις ζύμης περίπου σε μέγεθος καρυδιού, τις ρίχνουμε μέσα στο αμύγδαλο και τις πλάθουμε μέσα εκεί για να ενσωματωθεί και μπόλικο αμύγδαλο δίνοντάς στους κουραμπιέδες μακρουλό σχήμα.
  7. Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω) ή στους 160°C (στον αέρα), για περίπου 20-25 λεπτά.
  8. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν.
  9. Στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω στον πάγκο εργασίας μας και από πάνω στρώνουμε λαδόκολλα. Αδειάζουμε στο κέντρο της λαδόκολλας την άχνη μαζί με τις βανίλιες.
  10. Ρίχνουμε λίγους λίγους τους κουραμπιέδες στην άχνη και τους γυρνάμε καλά καλά να καλυφθούν. Τους τινάζουμε πολύ ελαφρά και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.

Μυστικά

Το φλιτζάνι τσαγιού που χρησιμοποιούμε χωράει 200 γρ. / 200 ml νερό και αντίστοιχα 130 γρ. αλεύρι.

Περισσότερα VIDEOS

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών