ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠεργαμόντο με λιαστή ντομάτα και θυμαρίσιο μέλιΠεργαμόντο με λιαστή ντομάτα και θυμαρίσιο μέλι

γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Ξύνουμε ελαφρώς στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των περγαμόντων, που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα ούτε το λευκό μέρος.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Κόβουμε τις μυτερές άκρες του περγαμόντου και χαράζουμε τη φλούδα τους σε τέσσερα ίσα μέρη. Αφαιρούμε με το χέρι και τις κρατάμε στην άκρη.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Με τα δυο μας χέρια, χρησιμοποιώντας κυρίως τους δείκτες, στρίβουμε τις φλούδες σε ρολάκια και τα στερεώνουμε, καρφώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες. Πλένουμε καλά με άφθονο νερό τις φλούδες.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Βάζουμε 3 κατσαρόλες με μπόλικο νερό να βράσουν. Αυτή η διαδικασία θα μας γλιτώσει από επιπλέον χρόνο αναμονής. Ρίχνουμε στην πρώτη τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει το νερό).
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Βγάζουμε τις φλούδες με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε αμέσως στη δεύτερη κατσαρόλα, όπου κοχλάζει το νερό. Κι εκεί τις βράζουμε για 5 λεπτά και με την τρυπητή κουτάλα τα περνάμε στην τρίτη κατσαρόλα, όπου επίσης κοχλάζει το νερό. Τις βράζουμε μέχρι να γίνουν τρυφερές, γιατί, όταν πέσουν στο σιρόπι, θα σταματήσουν να μαλακώνουν.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Βγάζουμε τις φλούδες του περγαμόντου με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ταψάκι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Βάζουμε στην κατσαρόλα το 1 1⁄2 κιλό ζάχαρη με 5 ποτήρια νερό και την αρμπαρόριζα (αν θέλουμε) και τα βάζουμε να βράσουν.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Όταν κρυώσουν κάπως και μπορούμε να πιάσουμε τις φλούδες με γυμνά χέρια, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από όλα τα ρολάκια.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι, βάζουμε προσεκτικά μέσα τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το γλυκό. Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει, ρίχνουμε μία σταγόνα από το σιρόπι πάνω σε ένα λευκό πιατάκι. Αν δεν απλώνει πολύ, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά βράζουμε λίγο ακόμη.
γλυκό κουταλιού περγαμόντο
Αποσύρουμε το γλυκό περγαμόντο και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με φρούτα και αρκετό σιρόπι. Τα κλείνουμε καλά και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 10' βράσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Βάρος: για περίπου 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό κουταλιού περγαμόντο, αρχικά ξύνουμε ελαφρώς στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των περγαμόντων, που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα ούτε το λευκό μέρος.
  2. Στη συνέχεια, κόβουμε τις μυτερές άκρες του περγαμόντου και χαράζουμε τη φλούδα τους σε τέσσερα ίσα μέρη. Αφαιρούμε με το χέρι και τις κρατάμε στην άκρη.
  3. Με τα δυο μας χέρια, χρησιμοποιώντας κυρίως τους δείκτες, στρίβουμε τις φλούδες σε ρολάκια και τα στερεώνουμε, καρφώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες.
  4. Πλένουμε καλά με άφθονο νερό τις φλούδες.
  5. Βάζουμε 3 κατσαρόλες με μπόλικο νερό να βράσουν. Αυτή η διαδικασία θα μας γλιτώσει από επιπλέον χρόνο αναμονής.
  6. Ρίχνουμε στην πρώτη τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει το νερό).
  7. Βγάζουμε τις φλούδες με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε αμέσως στη δεύτερη κατσαρόλα, όπου κοχλάζει το νερό. Κι εκεί τις βράζουμε για 5 λεπτά.
  8. Με την τρυπητή κουτάλα τα περνάμε στην τρίτη κατσαρόλα, όπου επίσης κοχλάζει το νερό. Τις βράζουμε μέχρι να γίνουν τρυφερές, γιατί, όταν πέσουν στο σιρόπι, θα σταματήσουν να μαλακώνουν.
  9. Βγάζουμε τις φλούδες του περγαμόντου με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ταψάκι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  10. Βάζουμε στην κατσαρόλα το 1 1⁄2 κιλό ζάχαρη με 5 ποτήρια νερό και την αρμπαρόριζα (αν θέλουμε) και τα βάζουμε να βράσουν.
  11. Όταν κρυώσουν κάπως και μπορούμε να πιάσουμε τις φλούδες με γυμνά χέρια, αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από όλα τα ρολάκια.
  12. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι, βάζουμε προσεκτικά μέσα τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το γλυκό.
  13. Αποσύρουμε το γλυκό περγαμόντο και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με φρούτα και αρκετό σιρόπι.
  14. Κλείνουμε καλά τα βάζα με το γλυκό κουταλιού περγαμόντο και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.

Μυστικά

Όπως το περγαμόντο, μπορείτε να φτιάξετε κίτρο ή κιτρολέμονο ή νεράντζι. Ακόμη, αν θέλετε να μειώσετε το χρόνο προετοιμασίας, μπορείτε να κόψετε το περγαμόντο σε λεπτά κορδελάκια.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών