ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣυκωτάκια λαδορίγανη, πολίτικα, με γιαούρτιΣυκωτάκια λαδορίγανη, πολίτικα, με γιαούρτι

Μεγάλη είναι η επιτυχία και η φήμη αυτού του πιάτου στον «Βλάσση», από τα πρώτα του χρόνια μέχρι σήμερα. Διόλου άδικα, αφού είναι ένα από τα νοστιμότερα του μενού και θέλει την τέχνη του στο ψήσιμο, ώστε το συκώτι να παραμείνει ζουμερό και η μπόλια που το αγκαλιάζει να ψηθεί άψογα, για να μην καεί, αλλά να ροδίσει ωραία και ομοιόμορφα. «Δεν έχει μυστικά αυτό το φαγητό, μόνο να έχεις καλή πρώτη ύλη και να μη στεγνώσεις το συκώτι. Αν το παραψήσεις, πάει, το κατέστρεψες», είναι η συμβουλή του κυρίου Βλάσση.

20' προετοιμασία
15' ψήσιμο
6 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μπαστουνάκια συκωτιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5-6 ώρες, σε σχετικά δροσερό μέρος (το καλοκαίρι στο ψυγείο).
  2. Αν η μπόλια είναι πολύ σκληρή και άκαμπτη, τη μουλιάζουμε σε νερό για 2-3 ώρες ή μέχρι να δούμε ότι είναι εύκαμπτη και μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει. Την ξεπλένουμε σχολαστικά με ζεστό νερό και τη στεγνώνουμε εντελώς.
  3. Κόβουμε κομμάτια όσα και τα μπαστουνάκια συκωτιού, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί το κάθε κομμάτι να τυλίξει το μπαστουνάκι συκωτιού (λίγο πιο μεγάλα από την παλάμη μας).
  4. Αν τα ανοίγματά της είναι μεγάλα, τυλίγουμε κάθε μπαστούνι δύο φορές. Δένουμε τις άκρες προσεκτικά σε μικρούς κόμπους, για να μην ξετυλιχθεί. Αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ίδανικά τα φρυγαδέλια ψήνονται στη σχάρα, στα κάρβουνα, σε μέτρια προς ελαφρώς χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπόλια και να ψηθεί το συκώτι, αλλά χωρίς να στεγνώσει.
  6. Δοκιμάζουμε ένα φρυγαδέλι κόβοντάς το στη μέση: πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο και ζουμερό.
  7. Στη διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε πολύ συχνά τα φρυγαδέλια, για να μην αρπάξει η μπόλια.
  8. Εναλλακτικά ψήνουμε τα φρυγαδέλια σε δόσεις, σε λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι, πάντα σε μέτρια φωτιά, με συχνά γυρίσματα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το συκώτι και να ροδίσει ομοιόμορφα η μπόλια.
  9. Μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ, για περίπου 5 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά, αλλά θα τα ακουμπήσουμε πάνω σε καυτή λαδωμένη σχάρα που στερεώνουμε πάνω από ένα ταψάκι, ώστε να απομακρυνθούν τα περιττά και βαριά λίπη.
  10. Σερβίρουμε τη φρυγαδέλια με τηγανητές πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 190.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών