20'
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 5'
Υλικά
Κομμάτια: 10-12Διαδικασία
- Για την πάστα φλώρα με σπιτική πραλίνα, βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. (καλύτερα με αποσπώμενο πάτο).
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν παόυντερ.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε με το φτερό ή με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη.
- Βγάζουμε 250 γρ. από τη ζύμη, τα πλάθουμε σε μικρή μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Την υπόλοιπη ζύμη την απλώνουμε με τα χέρια μας στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και απλώνουμε στη βάση τη σπιτική πραλίνα ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε και τα 250 γρ. ζύμης από το ψυγείο. Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε κορδόνια πάχους 1 εκ. και μήκους όσο η διάμετρος της ταρτιέρας.
- Στολίζουμε με τα κορδόνια αυτά την επιφάνεια της τάρτας, βάζοντας τα μισά οριζόντια και τα μισά κάθετα, φροντίζοντας να κολλήσουμε καλά τις άκρες τους στην περιφέρεια.
- Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε την πάστα φλώρα με σπιτική πραλίνα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.