ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSamosas κλασικά από το Παντζάμπ, με γέμιση λαχανικώνSamosas κλασικά από το Παντζάμπ της Ινδίας, με γέμιση λαχανικών

Είναι απλές, επίπεδες πίτες με χαρακτηριστικό σχήμα σταγόνας, που το αποκτούν καθώς ο ψήστης τις κολλάει στα τοιχώματα του καυτού ταντούρι και η ζύμη για λίγα δευτερόλεπτα κυλάει με το βάρος της προς τα κάτω, πριν σταθεροποιηθεί στη θέση της. Ο Paren Deta, μάγειρας του ινδικού εστιατορίου Mumbai που μας τις ετοίμασε, ακουμπούσε κάθε άψητη naan πάνω σε ένα φουσκωτό υφασμάτινο μαξιλαράκι και με αυτό τις κολλούσε στα τοιχώματα του ταντούρι, όπου ψήθηκαν μέχρι να φουσκαλιάσουν και να ροδίσουν. Οι naan είναι πίτες για κάθε στιγμή της ημέρας, συνοδεύουν όλα τα σαλτσάτα φαγητά και σερβίρονται ακόμα και σκέτες στο πρωινό ή ως σνακ. Παραδοσιακά, πριν ψηθούν, πασπαλίζονται με σπόρους kalonjii – στην Ελλάδα γνωστοί ως μελάνθιο ή νιγέλα–, που χρησιμοποιείται περισσότερο ως φυσικό φαρμακευτικό. Ο συχνότερος αντικαταστάτης του είναι το το μαυροκούκι, που ταιριάζει εξίσου ωραία.

Νaan Νaan

Νaan
Ο Paren Deta, ο μάγειρας του ινδικού εστιατορίου Mumbai στον Μαραθώνα φτιάχνει τα πιο νόστιμα νάαν που έχουμε δοκιμάσει

Νaan
O μάγειρας απλώνει τις πίτες σε ένα μαξιλαράκι και με αυτό τις κολλάει στα καυτά τοιχώματα του ταντούρι
15' προετοιμασία
4' ψήσιμο
23 ώρες αναμονή
Σύνολο: 23 ώρες και 19'

Υλικά

Τεμάχια: για 8 πίτες

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις naan, ξεκινάμε κοσκινίζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το γάλα, τη ζάχαρη, το αυγό και 2 κουτ. σούπας από το λάδι.
  3. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος αλευριού, ρίχνουμε εκεί το μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε με τον γάντζο του μίξερ. Συνεχίζοντας το ζύμωμα, ρίχνουμε σταδιακά όσο νερό χρειάζεται ώστε να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε με ένα νοτισμένο πανί και την αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 20 λεπτά.
  5. Τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, τη βάζουμε σε μπολ, το σκεπάζουμε ξανά με ένα στεγνό πανί αυτή τη φορά και την αφήνουμε για 3 ώρες.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία.
  7. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες. Στρώνουμε με λαδόκολλα το πιο μεγάλο μας ρηχό ταψί ή λαμαρίνα φούρνου και την πασπαλίζουμε με τους σπόρους μαύρου κύμινου ή με το μαυροκούκι.
  8. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο που προθερμαίνεται, για 3-5 λεπτά.
  9. Βγάζουμε το ταψί, πιέζουμε με τις παλάμες μας μία μία τις μπάλες ζύμης πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, να πλατύνουν και να πάρουν όσο γίνεται οβάλ σχήμα, και μεταφέρουμε τις μισές πάνω στο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.
  10. Ψήνουμε για 4-6 λεπτά (ίσως και περισσότερο, ανάλογα με τον φούρνο) στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να εμφανίσουν φουσκάλες που θα ροδίσουν.
  11. Ξεφουρνίζουμε αυτή τη δόση naan σε σχάρα και με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και ψήνουμε τις υπόλοιπες. Τις σερβίρουμε ζεστές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών