ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα καρότου βελουτέ με τζίντζερ και πορτοκάλιΣούπα καρότου βελουτέ με τζίντζερ και πορτοκάλι

Τα κάστανα είναι υλικό που αγαπά ιδιαίτερα η ορεινή κουζίνα της Αρκαδίας αλλά και η σεφ Κωνσταντίνα Φάκλαρη, η οποία κατάγεται από την περιοχή − μεγάλωσε στα Βέρβενα. Εμείς τη σούπα τη δοκιμάσαμε με φρέσκες λεντινούλες (σιτάκε). Αν βρείτε φρέσκα άγρια μανιτάρια, το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό!

Η βελουτέ κάστανου της Αρκαδίας
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

 

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη βελουτέ κάστανου, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα με το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το ζωμό.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το θυμάρι και μαγειρεύουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σούπα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή, αν δεν έχουμε, σε δόσεις στον πολυκόφτη, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  5. Για πιο λείο αποτέλεσμα, την περνάμε από ψιλό μεταλλικό σουρωτήρι. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι αραιή, τη βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα.
  6. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  7. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα σοταρισμένα μανιτάρια. Ρίχνουμε στο κέντρο από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι και σερβίρουμε.

Ένα Sherry Fino ή Manzanilla.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.

Άρθρα και Συνταγές με Κάστανα

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών