ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠεργαμηνό κανταΐφιΠεργαμηνό κανταΐφι Αυτό το γλυκό μοιάζει με το κιουνεφέ, το ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό με κανταΐφι γεμιστό με τυρί. Η διαφορά είναι ότι εδώ το γεμίζουμε με μια κρέμα τυριού σαν αυτή του τσίζκεϊκ, ενώ το κιουνεφέ περιέχει σκέτο τυρί, από ένα είδος μαστιχωτό σαν την κίτρινη μοτσαρέλα.

20' προετοιμασία
45' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Κομμάτια: 18

Για το σιρόπι

Για το κανταΐφι

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε το κανταΐφι γεμιστό με κρέμα τυριού, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε την κανέλα και αφήνουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Κανταΐφι

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί με τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  3. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.
  4. Αφρατεύουμε τις ίνες του φύλλου κανταϊφιού με τα χέρια μας και έπειτα τις τεμαχίζουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια 2,5 εκ. Τις περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να βραχούν ομοιόμορφα.
  5. Βάζουμε τα 2/3 του κανταΐφιού στο ταψί, απλώνουμε να καλυφθεί καλά ο πάτος και τα τοιχώματα και πιέζουμε με τα χέρια μας, να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο συμπαγής βάση, χωρίς κενά.
  6. Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση του τυριού, απλώνοντάς τη με τη ράχη του κουταλιού. Τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, πιέζοντας πολύ απαλά.
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό το κανταΐφι (το χρώμα είναι καλή ένδειξη – μην το βγάλετε αν είναι απλώς ξανθό).
  8. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αμέσως το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να το απορροφήσει και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
  9. Διακοσμούμε την επιφάνεια με φυστίκια και ροδοπέταλα. Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό. Αν περισσέψει γλυκό, το διατηρούμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε στον φούρνο πριν το σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών