ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπουρεκάκια με σιρόπι κανέλαςΓαλακτομπουρεκάκια με σιρόπι κανέλας
30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 25 x 30 εκ.

Για την κρέμα

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι, ξεκινάμε με τη κρέμα.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη βανιλίνη και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το σιμιγδάλι και λίγο από το γάλα που έχουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, χωρίς σβόλους.
  4. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα ξύσματα και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
  5. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει.
  6. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω στην κρέμα για να μη σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Κανταΐφι

  1. Ξαίνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά το κανταΐφι, για να αφρατέψει και να ξεκολλήσουν οι ίνες μεταξύ τους. Κόβουμε το μισό και το άλλο μισό το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μη στεγνώσει.
  2. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 25 x 30 εκ. και τοποθετούμε μέσα το μισό κανταΐφι, φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα τον πυθμένα και τα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται ελαφρώς προς τα έξω. Το βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο.
  3. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στο κανταΐφι και τη σκεπάζουμε περιμετρικά με το κανταΐφι που εξέχει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε την κρέμα με το υπόλοιπο κανταΐφι, απλώνοντάς το ομοιόμορφα και βουτυρώνοντάς το με το υπόλοιπο βούτυρο – με το πινέλο σπρώχνουμε περιμετρικά το φύλλο, ώστε να περάσει μέσα από τα τοιχώματα σφραγίζοντας καλά τη γέμιση.
  4. Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στη λειτουργία του αέρα, για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Σιρόπι

  1. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε το κανταΐφι, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και την κανέλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση, και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  2. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε 2-3 ώρες, να κρυώσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών