ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 2 Μάη βγαίνουμε στο Line

Το καινοτόμο μπαρ της Αθήνας γίνεται Tayer + Elementary για μια ολόκληρη μέρα, στο πρώτο- άχαστο- event Gather Pop Up.

02.05.2023
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Στις 2 Μάη βγαίνουμε στο Line

Μια σειρά από pop up γεγονότα, με το όνομα Gather, ετοιμάζει η ομάδα του αντισυμβατικού Line. Πρώτοι φιλοξενούμενοι που θα αναλάβουν το μαγαζί εξ’ολοκλήρου για μια μέρα και μια νύχτα είναι το δημοφιλές ντουέτο των Monica Berg και Alex Kratena, δημιουργοί του Tayer + Elementary του Λονδίνου, του μπαρ που βρίσκεται Νο 2 στην κατάταξη των World’s 50 Βest Bars.

Για όποιον δεν έχει την τύχη να βρεθεί μετά το 2019 στην καρδιά του ζωηρού και εναλλακτικού East End του Λονδίνου, το Tayer + Elementary Bar είναι ένα μπαρ εμπειρία, ένας φόρος τιμής στην εκλεπτυσμένη μιξολογία. Το πνευματικό τέκνο των βετεράνων bartenders, Kratena και Berg, διαθέτει εντυπωσιακό βάθος το οποίο διαψεύδει την ανεπιτήδευτη, λιτή εμφάνισή του. Είτε σερβιριστείτε στο απέριττο μεν, εξαιρετικά κομψό δε Elementary, που μοιάζει με ένα απλό καθημερινό μπαρ, είτε προχωρήσετε στα ενδότερα, στον χώρο του Tayer, όπου κυριαρχεί μια περισσότερο επιστημονική προσέγγιση, σημασία θα έχει το τι υπάρχει μέσα στο ποτήρι σας, τι πίνετε. Το ζευγάρι των bartenders, έχουν αφιερώσει την πολυετή καριέρα τους στο να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό, είτε αυτό είναι ένα συμπόσιο για το μέλλον της κοινότητας επαγγελματιών αναμειγνυολόγων, είτε κάποια καινοτόμα προϊόντα, όπως τα λικέρ Muyu, είτε το να κάνουν το μπαρ τους το κορυφαίο του κόσμου. Όλα τα προηγούμενα τα έχουν καταφέρει.

Τι θα κάνουν αυτοί οι φτασμένοι επαγγελματίες στην Αθήνα; Θα συστηθούν με τον βιώσιμο κόσμο του Line, θα συγκομίσουν φρούτα και λαχανικά και θα αξιοποιήσουν νέα υλικά, σερβίροντάς τα σε ένα άλλο κοινό. Για περίπου 12 ώρες, πρακτικά όλη την ημέρα από το πρωί της Τρίτης μέχρι πολύ αργά το βράδυ, θα μπορεί κανείς να δοκιμάσει τον καφέ τους, τα ποτά τους, το φαγητό τους, τα σνακ τους, σαν να βρίσκεται στο Ανατολικό Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ αυτοδίδακτη baker πίσω απ’ τα πολύχρωμα ψωμιά τoυ LineΗ αυτοδίδακτη baker πίσω απ’ τα πολύχρωμα ψωμιά τoυ Line

“Στα Gather Pop Up, με πρώτο αυτό με το Tayer + Elementary, εμείς παρέχουμε τα δικά μας υλικά με τα οποία οι καλεσμένοι μας θα αναπτύξουν την φιλοσοφία τους. Το μενού θα δομηθεί στις τρεις μέρες που θα βρίσκονται στην Αθήνα” εξηγεί ο Βασίλης Κυρίτσης, ένας από την τριάδα των ιδιοκτητών. Τα επτά άτομα που ταξιδέψαν από το Λονδίνο στην Αθήνα, έχουν λάβει εδώ και αρκετό καιρό μια λίστα με όλα τα υλικά, πρώτες ύλες αλλά και αξιοποιήσιμα απορρίμματα, που χρησιμοποιεί το Line, ώστε να σκεφτούν τι θέλουν να φτιάξουν και να σερβίρουν. Την Πρωτομαγιά οι δυο ομάδες, αυτή του Line και αυτή του t +e την πέρασαν στην φάρμα Ιζαμπώ έξω από την Καλαμάτα. Εκεί οι καλεσμένοι έζησαν την εμπειρία της συγκομιδής, κάτι που δεν είναι τόσο σύνηθες στο Λονδίνο. Από την οικογενειακή φάρμα Ιζαμπώ προέρχεται το 80% των φρέσκων υλικών, εποχικές πρώτες ύλες, που σερβίρει το Line μεταποιημένα- από τα φρούτα για τα Why-In κρασιά τους μέχρι τα λαχανικά που γίνονται σπιτικές κονσέρβες, πελτέδες και τουρσιά, σάλτσες και σιρόπια για το φαγητό και τα ποτά. “Πριν μερικές εβδομάδες πήραμε 150 κιλά παντζάρια. Τα στύψαμε και κρατήσαμε τον χυμό για να χρησιμοποιηθεί στο παντζαρόψωμό μας. Τα φύλλα τους μπαίνουν στην γέμιση μιας πίτας, ενώ τα leftovers γίνονται ένα πεντανόστιμο chutney που συνοδεύει τα τυριά μας και τον δίσκο με τα ψωμιά, αυτό που ονομάζουμε bread experience στο μενού” εξηγεί ο Νίκος Μπάκουλης, έτερος ιδιοκτήτης. Το ίδιο θα συμβεί με τις ντομάτες που θα παραλάβουν στα τέλη του Αυγούστου. Τρεις τόνοι ντομάτας θα γίνουν ο πελτές της χρονιάς τους. Η αξιοποίηση δεν σταματά στο φαγητό. Το πεντανόστιμο americano που σερβίρουν φτιάχνεται με βάση το δικό τους symposium vermouth, το οποίο έχει ως κύριο συστατικό το επίσης δικό τους κρασί από ρόδι. Έχει και συνέχεια: το κρασί από ρόδι το οξειδώνουν για να φτιάξουν ξύδι, ενώ τους φλοιούς του ροδιού μαζί με αυτούς άλλων φρούτων τους χρησιμοποιούν για να ωριμάσουν τα τυριά τους στην κουζίνα.

Όλη αυτή την γνώση, όχι ως μυστικά, αλλά ως τρόπο σκέψης και δημιουργίας θα μοιραστούν οι δυο ομάδες. Με συστατικά από την παράδοση, μαζί με τεχνικές αιχμής και μια σύγχρονη προσέγγιση στο mixology φτιάχνει κανείς ένα πραγματικά πρωτότυπο κοκτέιλ. Κάπως έτσι τα μπαρ, από καταφύγια, γίνονται δεξαμενές ιδεών και κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Πιο νόστιμο και σε αυτή την περίπτωση πιο βιώσιμο.

Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο η ομάδα του Line έχει προγραμματίσει τρία Gather Pop Up events, για τα οποία θα δημοσιεύσουμε περισσότερα μόλις ανακοινωθούν οι ημερομηνίες.

Line: Αγαθοδαίμονος 37 και Ορέστου 1, Πετράλωνα, Τ/ 211-75.07.185

Μπαρ

Αθήνα

Πετράλωνα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών