30'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες και 45'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: για 1 μεγάλο καρβέλι ή για ταψί 40 εκ.Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χριστόψωμο με ξερά φρούτα, σταφίδες και κόκκινο κρασί, αρχικά θρυμματίζοντας τη μαγιά σε μπολ.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μισό νερό και 2 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Αφήνουμε κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι, κοσκινισμένο.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό και το κρασί.
- Ζυμώνουμε με το γάντζο για ζύμες, για 5 -6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ζύμη λεία και ελαστική.
- Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ με μια καθαρή πετσέτα και τον αφήνουμε για 1 ώρα σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί.
- Τότε, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το λάδι, το κονιάκ, τον χυμό, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα μπαχαρικά και την καρυδόψιχα.
- Προσαρμόζουμε και πάλι τον γάντζο για ζύμες και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να φτιάξουμε ξανά μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
- Ξανασκεπάζουμε τον κάδο και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
- Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 40 εκ.
- Κόβουμε με το χέρι από τη ζύμη 4 μικρά κομμάτια, βάρους 50-60 γρ. το καθένα.
- Αδειάζουμε την υπόλοιπη ζύμη στο ταψί και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
- Αφήνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
- Πλάθουμε από ένα μπαστουνάκι ζύμης σε σαλίγκαρο και τους τοποθετούμε πάνω στη ζύμη, κυκλικά.
- Στο κέντρο κάθε σαλίγκαρου βάζουμε από 1 ολόκληρο καρύδι.
- Σκεπάζουμε το ταψί και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μία ακόμη φορά.
- Έπειτα το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι το χριστόψωμο να ροδίσει ωραία και να φουσκώσει.