15'
προετοιμασία
2 ώρες και 5' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε φασολάδα, αρχικά σοτάρουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε 3 – 4 κουτ. σούπας λάδι το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το καρότο, ίσα να μαραθούν λίγο.
- Προσθέτουμε τα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα, το θυμάρι και μπόλικο νερό να σκεπάσει καλά τα υλικά και να τα ξεπερνά κατά 2 – 3 δάχτυλα.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Τότε προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ καθώς και αλάτι (όχι νωρίτερα, για να μη σκληρύνουν τα φασόλια) και βράζουμε για άλλα 45 λεπτά μέχρι να χυλώσει η φασολάς.
- Σερβίρουμε, τη φασολάδα, και σε κάθε πιάτο βάζουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και λίγες νιφάδες μπούκοβου.
- Αν θέλουμε να δώσουμε μια νότα φρεσκάδας στη φασολάδα, κάνουμε το εξής: ψιλοκόβουμε λίγα ντοματίνια και τα ανακατεύουμε με ελαιόλαδο και λίγο θυμάρι. Γαρνίρουμε κάθε μερίδα με λίγο από αυτό το μείγμα.
- Συνοδεύουμε, τη φασολάδα, με ρέγκα, διάφορα τουρσάκια, 2 λογιών ελιές και με μια ωραία πολίτικη ή άλλη λαχανοσαλάτα.