15'
προετοιμασία
18' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 33'
Υλικά
Τεμάχια: 8Διαδικασία
Μαρινάδα
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι, το μέλι, το λάδι, 2 κουτ.γλυκού αλάτι, 3/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό μείγμα μπαχαρικών.
- Σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 12 - 15 λεπτά.
- Πρέπει να προκύψει ένα παχύρρευστο γλάσο.
- Αν πήξει περισσότερο, το αραιώνουμε με ελάχιστο νερό.
- Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Περιχύνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα κομμάτια των κρεμμυδιών με τη μισή μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες.
- Στο μεταξύ, αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα βουτάμε σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο.
- Αφού περάσει ο χρόνος μαριναρίσματος, στραγγίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και των κρεμμυδιών και τα περνάμε εναλλάξ στα σουβλάκια.
- Τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα αλατοπιπερώνουμε.
- Τη μαρινάδα τους την κρατάμε στην άκρη.
- Κατά το ψήσιμο τα αλείφουμε με τη μαρινάδα που χρησιμοποιήσαμε και κρατήσαμε στην άκρη και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών.
Συμβουλές ψησίματος
- Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά στην αρχή να είναι μέτρια προς δυνατή και μετά χαμηλή (με τακτικά γυρίσματα), ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
- Χρειάστηκαν -τόσο στα κάρβουνα όσο και στην ψησταριά υγραερίου (18,7 KW)- 3 λεπτά από κάθε πλευρά (έχουν 4 πλευρές) σε δυνατή φωτιά και μετά άλλα 6 - 8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με τακτικά γυρίσματα.
- Περίπου 20 λεπτά συνολικά.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τη μισή μαρινάδα που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σε μπολάκι και σαλάτα με βραστά αμπελοφάσουλα.