ΒΡΑΒΕΙΑ 2020

Noctua: Η πρώτη Αθηναϊκή μικροζυθοποιία

Craft μπίρες, σύγχρονες τεχνικές και υποσχόμενες συνεργασίες.

21.01.2021| Updated: 24.05.2022
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Noctua: Η πρώτη Αθηναϊκή μικροζυθοποιία

Ορφέας Δημόπουλος, Ιάσονας Παναγιωτόπουλος και Χρήστος Βασιλειάδης. Τρεις τριαντάρηδες που οραματίστηκαν τη δική τους μπίρα και, χωρίς να χρονοτριβούν, δημιούργησαν τη Noctua, την πρώτη μικροζυθοποιία της Αθήνας. Από τη δεξαμενή μέχρι τα ποτήρια μας στα μπαρ του κέντρου διανύουν λίγα μέτρα – κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Noctua: Η πρώτη Αθηναϊκή μικροζυθοποιία

Το καλοκαίρι του 2016 γέμισαν για πρώτη φορά με βύνη και λυκίσκο τους ζυθοβραστήρες τους. Μέχρι σήμερα, παραμένουν ποιοτικοί, συνεπείς στη φιλοσοφία της αρτιζανάλ μπίρας και στο αγαπημένο τους αμερικανικό στιλ ζυθοποίησης. «Οι μπίρες μας συμβαδίζουν με τις παγκόσμιες εξελίξεις του χώρου. Ακολουθούμε το νέο κύμα των ζύθων craft και τις σύγχρονες τάσεις. Επιδιώκουμε μπίρες γευστικές, έντονα αρωματικές, πλούσιες, με τυπικότητα και γευστική ουσία», μας είπαν.

Noctua: Η πρώτη Αθηναϊκή μικροζυθοποιία

Λάτρεις και εμπειρικοί γνώστες της μπίρας (homebrewers), έμαθαν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα δίπλα στον οινολόγο και ζυθοποιό Νίκο Χατζάκη. Πειραματίστηκαν μαζί κι έκαναν αμέτρητες δοκιμές για να καταλήξουν σε βύνες, μαγιές, λυκίσκους και συνταγές που να τους ικανοποιούν. Να διακρίνονται δηλαδή από μεγάλες γευστικές εντάσεις, έντονη χρήση λυκίσκου και τεχνικών εκχύλισης, όπως το dry hopping, για φρέσκο και δυνατό άρωμα. Ακριβώς τέτοιες είναι οι Head Twister, μια χορταστική χρυσαφένια pale ale και η Night Vision, η σοκολατένια black IPA, με 7% vol. και νότες μόκας και λυκίσκου, δύο μπίρες που ξεχώρισαν στη γευστική δοκιμή του «Γαστρονόμου». Μαζί τους η φρουτώδης Insomnia IPA, με μέτρια πικράδα για το στιλ της, και η Endangered New England IPA, με μια μοντέρνα, λιγότερο πικρή προσέγγιση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Special editions κυκλοφορούν κάθε τόσο, με μπίρες one off και περιορισμένης παραγωγής, όπως η Chilling Season.

Noctua: Η πρώτη Αθηναϊκή μικροζυθοποιία

Στο πλαίσιο της ευγενούς άμιλλας και με πνεύμα συνεργασίας, δημιουργούν μπίρες μαζί με αξιόλογους συναδέλφους τους, όπως με την παρέα των Strange Brew, τους οποίους επίσης βραβεύουμε φέτος. Οι Noctua παράγουν προϊόντα με γαστρονομικό προσανατολισμό, μπίρες ταιριαστές με περίπλοκα και έντονα γευστικά εδέσματα. Κομμάτι της επιτυχίας τους είναι η ελκυστική συσκευασία με τις εντυπωσιακές και καλόγουστες ετικέτες. Έξυπνο είναι και το όνομά τους: Noctua είναι η μικρή κουκουβάγια, Αθηνά η νυκτία. Οι εξαγωγές είναι κάτι που τους ενδιαφέρει πολύ και σκοπεύουν στο μέλλον να το επιδιώξουν.

NOCTUA ATHENS BREWERY Πειραιώς 124, Γκάζι, Αθήνα, Τ/210-34.54.484

Βραβεία 2021

Βραβεία 2019

Βραβεία 2018

Βραβεία 2017

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών