40' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το μοσχαράκι με χειμωνιάτικους βολβούς, ζεσταίνουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο, για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
  2. Προσθέτουμε όλους μαζί τους κομμένους βολβούς, ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι κρέας και βολβοί να ροδίσουν όσο γίνεται ομοιόμορφα. στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε τακτικά, γιατί οι βολβοί «αρπάζουν» εύκολα.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και προσθέτουμε το ζωμό (ή το νερό) και όσο επιπλέον νερό χρειαστεί ώστε τα υλικά σχεδόν να καλυφθούν κατά τα 2/3 (μην ξεχνάμε πως τα λαχαχικά βγαζουν τα δικά τους υγρά).
  5. Μαγειρεύουμε μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 11⁄2 ώρα, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι οι βολβοί να μαλακώσουν καλά και το κρέας να διαλύεται, να ξεκολλάει σχεδόν από τα κόκαλα.
  6. Σερβίρουμε το μοσχαράκι με χειμωνιάτικους βολβούς και, αν θέλουμε, προσθέτουμε σε κάθε μερίδα λίγη καπνιστή πάπρικα και ελάχιστες σταγόνες ξίδι, υλικά που ταιριάζουν εξαιρετικά.

Αν βάλουμε ξίδι, πίνουμε μια δυνατή μπίρα. αλλιώς, ένα χαρμάνι Merlot - Cabernet.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 66.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών