1 ώρα και 20' προετοιμασία
9 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 12

Κρέμα αμυγδάλου

Διαδικασία

Κρέμα αμυγδάλου

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τους σπόρους και το κλωναράκι από τη βανίλια, αν χρησιμοποιήσουμε λοβό. Τοποθετούμε στη φωτιά.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
  3. Όταν το γάλα ζεσταθεί πολύ καλά, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, την οποία έχουμε επαναφέρει στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει.
  4. Αδειάζουμε την κρέμα σε καθαρό ρηχό σκεύος, έτσι ώστε να απλωθεί, την καλύπτουμε με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο (περίπου 2-3 ώρες). Μόλις κρυώσει, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε με τα μισά μύρτιλλα.

Συναρμολόγηση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με το λικέρ.
  2. Παίρνουμε μια λαδόκολλα, σχεδιάζουμε επάνω με μολύβι έναν κύκλο 24 εκ. και τοποθετούμε εντός αυτού περίπου 18 σαβαγιάρ, ακτινωτά, έτσι που να καλύπτουν όλη την επιφάνεια και να σχηματίζουν ένα σχέδιο που θυμίζει μαργαρίτα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τα κόψουμε διαγωνίως στη μία τους άκρη, στο σημείο όπου συγκλίνουν στο κέντρο, έτσι ώστε να τέμνονται χωρίς να μένει κενό
  3. Αφού τώρα έχουμε φτιάξει το σχέδιο και τα έχουμε κόψει όπως πρέπει, μπορούμε να τα μεταφέρουμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, ένα τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. Τα τακτοποιούμε εκεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με ένα πινέλο τα σιροπιάζουμε με το μείγμα νερού και λικέρ.
  4. Περιμετρικά τοποθετούμε σαβαγιάρ κομμένα στη μέση και σιροπιασμένα, καλύπτοντας όλη την περιφέρεια του σκεύους (τα τοποθετούμε κατακόρυφα, το ένα δίπλα στο άλλο).
  5. Αδειάζουμε μέσα στη φόρμα την κρέμα αμυγδάλου και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με σαβαγιάρ, με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε και στη βάση, τα οποία επίσης σιροπιάζουμε.
  6. Τοποθετούμε στο ψυγείο την τούρτα για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά για 1 βράδυ) ώστε να σφίξει. Ξεφορμάρουμε: αν χρησιμοποιήσαμε τσέρκι, απλώς το τραβάμε προς τα επάνω, ενώ, αν χρησιμοποιήσαμε ταψί, αναποδογυρίζουμε την τούρτα με προσοχή σε μια πιατέλα.
  7. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα μύρτιλλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Λικέρ

Άρθρα και Συνταγές με Μύρτιλο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών