1 ώρα προετοιμασία
12' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 12'

Υλικά

Τεμάχια: 40

Για τα μπισκότα

Για τη γέμιση τζιαντούγια

Διαδικασία

  1. Ψήνουμε τα φουντούκια στους 170° C για 10 λεπτά και, όσο είναι ζεστά, τα τρίβουμε λίγο με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, ώστε να απομακρύνουμε το φλοιό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα αλέθουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε, κατά προτίμηση με το φτερό, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς, αλλά όχι τόσο πολύ όσο θα το κάναμε για ένα κέικ. Προσθέτουμε τη βανιλίνη, τη σκόνη φουντουκιού και το αλεύρι και χτυπάμε ώστε να ενωθούν τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και χτυπάμε για λίγο ακόμη, έως ότου χρωματιστεί ομοιόμορφα το μείγμα.
  3. Σε αυτήν τη φάση αλλάζουμε το εξάρτημα στο μίξερ και βάζουμε το γάντζο για να συνεχίσουμε το ανακάτεμα. Μόλις έχουμε μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και μαζεύεται σε μπάλα γύρω από το γάντζο, σταματάμε το μίξερ.
  4. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  5. Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί δύο λαμαρίνες φούρνου. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μόνο μία λαμαρίνα και τη σχάρα του φούρνου. Πλάθουμε από τη ζύμη μικρά μπαλάκια (βάρους 8 - 9 γρ.) και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες με κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλωθούν στο ψήσιμο.
  6. Βάζουμε τις λαμαρίνες στο ψυγείο για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και ψήνουμε τα μπισκότα για 10 - 12 λεπτά.
  7. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη λαμαρίνα. Αρχικά μπορεί να μας φανούν πως θέλουν λίγο ακόμη ψήσιμο, αλλά σφίγγουν καθώς κρυώνουν. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε, γιατί πέραν των άλλων θα αλλοιωθεί και το κόκκινο χρώμα τους.

Γέμιση τζιαντούγια

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Για το μπεν μαρί ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ανοξείδωτο μπολ και το στερεώνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει το νερό. Για το φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε σκεύος ανθεκτικό στα μικροκύματα και ρυθμίζουμε την ένταση στα 600 W. Θα χρειαστεί περίπου 1 λεπτό για να λιώσει, αλλά πρέπει να διακόψουμε και στο ενδιάμεσο, για να ανακατέψουμε τη σοκολάτα ώστε να μην καεί.
  2. Οση ώρα λιώνει η σοκολάτα, ζεσταίνουμε ελαφρώς την κρέμα γάλακτος (να μη βράσει). Αποσύρουμε τη σοκολάτα από το μπεν μαρί ή από το φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε το άλειμμα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει τόσο πηχτό, ώστε να μην τρέχει από το κουτάλι.

Συναρμολόγηση

  1. Αναποδογυρίζουμε τα μισά μπισκότα και τα αλείφουμε με την κρέμα τζιαντούγια. Καλύτερα ακόμη, χρησιμοποιούμε κορνέ για να βάλουμε την κρέμα στα μπισκότα.
  2. Τα ενώνουμε με τα άλλα μισά μπισκότα, ώστε να γίνουν σάντουιτς.
  3. Διατηρούνται πολύ καλά μέχρι και 2 εβδομάδες εκτός ψυγείου.

Μυστικά

Μια καλή πρακτική για το άλεσμα των ξηρών καρπών είναι η εξής: αφού τα ψήσουμε, τα βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσουν και τα αλέθουμε στη συνέχεια στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Με αυτόν τον τρόπο δεν βγάζουν το λάδι τους και δημιουργείται μια στεγνή, και όχι λιπαρή, σκόνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 37.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών