ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρέμα μπαβαρουάζ με φρούτα του δάσουςΚρέμα μπαβαρουάζ με φρούτα του δάσους
40' προετοιμασία
10' ψήσιμο
7 ώρες αναμονή
Σύνολο: 7 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 14

Για τη βάση

Για την κρέμα

Διαδικασία

Βάση

  1. Για την βάση του swiss roll, χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους με 90 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  2. Μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο μπολ, καθαρίζουμε τον κάδο και το σύρμα του μίξερ, τα στεγνώνουμε πολύ καλά και χτυπάμε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  3. Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη μαρίζ και συνεχίζουμε, ενσωματώνοντας με τον ίδιο τρόπο την υπόλοιπη μαρέγκα.
  4. Σε ένα ταψί διαστάσεων 25 x 40 εκ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ή μια επιφάνεια σιλικόνης και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα έτσι που να έχει ίδιο πάχος παντού.
  5. Ψήνουμε τη βάση για το swiss roll σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει, το αναποδογυρίζουμε και ξεκολλάμε το αντικολλητικό χαρτί.

Κρέμα

  1. Για την κρέμα του swiss roll, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αλεύρι και τους κρόκους των αυγών.
  2. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε.
  3. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει (θα δούμε μεγάλες φουσκάλες να σκάνε στην επιφάνεια).
  4. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ρούμι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό και ρηχό σκεύος, έτσι ώστε να απλώσει (έτσι θα κρυώσει πιο γρήγορα).
  5. Σκεπάζουμε τη κρέμα για το swiss roll, με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και τη βάζουμε να κρυώσει πολύ καλά στο ψυγείο (2-3 ώρες, αλλά μπορεί να μείνει και 1 βράδυ).

Συναρμολόγηση

  1. Για τη συναρμολόγηση του swiss roll, βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την ανακατεύουμε με ένα σύρμα ώστε να μαλακώσει, να αφρατέψει και να γίνει πιο λεία, καθώς στο ψυγείο η υφή της θα έχει γίνει σκληρή.
  2. Ακουμπάμε τη βάση σε αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της τη μαρμελάδα φράουλα και έπειτα απλώνουμε από πάνω την κρέμα.
  3. Τυλίγουμε τη βάση με τη βοήθεια του χαρτιού σε σφιχτό ρολό. Το τυλίγουμε με το χαρτί και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει (περίπου 4 ώρες).
  4. Πριν σερβίρουμε το swiss roll, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη την οποία καίμε (αν θέλουμε) με φλόγιστρο. Συνοδεύουμε ιδανικά με φρέσκα φρούτα του δάσους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών