ΑΓΟΡΑ

16 διευθύνσεις για τα ψώνια της Καθαράς Δευτέρας

Πού βρίσκουμε φρεσκοψημένες λαγάνες, ταραμοσαλάτες, τουρσιά, μαστιχωτούς χαλβάδες και άλλες νηστίσιμες λιχουδιές για το τραπέζι της ημέρας.

23.02.2023| Updated: 24.02.2023
Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος
Χόρτα με γαρίδες και λεμονάτο ντρέσινγκ

Η λίστα μας έχει φούρνους για φρεσκοψημένες λαγάνες, χαλβαδοποιεία, αλλά και μπακάλικα και ντέλι, που διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πόλης, αναλαμβάνουν να συμπληρώσουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Με ελιές και τουρσάκια, την απαραίτητη ταραμοσαλάτα και πολλούς ακόμη έτοιμους μεζέδες πολλών λογιών, που βρίσκουμε σε μικρά παντοπωλεία και μπακάλικα, θα πετάξουμε λίγο πιο αμέριμνοι τον χαρταετό μας. Κάνουμε, λοιπόν, τη βόλτα μας σε κεντρικές και συνοικιακές αγορές, ψωνίζουμε όστρακα και θαλασσινά κι άλλα νόστιμα σαρακοστιανά και στάζουμε στα ποτήρια ούζα και τσίπουρα, αλλά και ασύρτικα, νέας κοπής ρετσίνες και τραγανά ροζέ: η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θέλει αφθονία και διάθεση γιορτινή.

φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για λαγάνες πάμε…

Στον Φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι

Ίσως η πιο ονομαστή λαγάνα της Αθήνας. Κλασική, με άσπρο αλεύρι και μαγιά, πασπαλισμένη με σουσάμι, ζυγίζει περίπου 750 γρ. Αν ζείτε στα πέριξ του Κουκακίου, καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση, καθώς ξεπουλάνε κάθε χρόνο. Γ.Π.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/ 210-92.30.052

Στον Ρεμούνδο στη Κυψέλη

Στον ιστορικό φούρνο της Κυψέλης η κλασική λαγάνα, ζυμωμένη με μαγιά και άσπρο αλεύρι, βγαίνει σε δυο μεγέθη, κιλού και μισού κιλού. Έχουν ακόμα δύο παραλλαγές, μια ολικής και μία λαγάνα-ντοματόψωμο με ελιά. Γ.Π.

Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/ 210-82.15.808

Στο Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια

Τα τρομερά παιδιά των Ιλισίων ξεφουρνίζουν για την Καθαρά Δευτέρα μια παραδοσιακή προζυμένια λαγάνα με σουσάμι αλλά και τέσσερις διαφορετικές εκδοχές (λιαστή ντομάτα-δεντρολίβανο-ελιές, μαϊντανός-σκόρδο κ.α.). Ειδικά για την ημέρα θα έχουν ετοιμάσει και τη δική τους ταραμοσαλάτα, χταποδοσαλάτα, σιμιγδαλένιο χαλβά και άλλες νηστίσιμες λιχουδιές. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/ 210-77.77.537 

Στον Σέκκα στον Πειραιά

Η λαγάνα του Μιχάλη Σέκκα φτιάχνεται με κίτρινο αλεύρι και προζύμι, ψήνεται σε χαμηλή φωτιά στα ξύλα και έχει κόρα τραγανή και ψίχα αφράτη. Σουσάμι και μαυροκούκι για διακόσμηση και έξτρα άρωμα. Παραγγείλτε εγκαίρως. Γ.Π.

Παλαμηδίου 62, Πειραιάς, Τ/ 210-49.13.347 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ λαγάνα του ΣώρρουΣπιτική λαγάνα: 14 μοναδικές συνταγές για το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Για μεζέδες, τουρσάκια και ελιές πάμε…

Στο Benito στη Γλυφάδα και στο Παλαιό Φάληρο

Στα ψυγεία και στα ράφια του αγαπητoύ αυτού ντελικατέσεν που διασταυρώνει παστουρμά και λακέρδες με προσούτο και παλαιωμένα πεκορίνο, μαρτυρώντας του δεσμούς της οικογένειας Σανζόνι με την Κωνσταντινούπουλη και την Ιταλία, πολλά μπορεί να ανακαλύψει κανείς. Τώρα όμως δώστε βάση στη λευκή ταραμοσαλάτα και την πολίτικη μελιτζανοσαλάτα, το χούμους, τα γιαλαντζί και τους λαχανοντολμάδες, τις βραστές γαρίδες και το ριγανάτο χταπόδι στο λαδόξιδο που φτιάχνουν στο εργαστήριο τους στον Άγιο Δημήτριο και στην κουζίνα του μαγαζιού της Γλυφάδας – ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα θα έχουν και κάποια έξτρα, όπως χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, ριζότο θαλασσινών και φάβα με ψητό καλαμάρι. Aπό ελιές και τουρσιά, το μαγαζί που αγαπούν οι νότιοι καλοφαγάδες έχει μεγάλη ποικιλία, κι από χαλβά, του Παπαγιανόπουλου από τον Βόλο. Στη Γλυφάδα θα βρείτε και αρκετά κρασιά, ούζα και τσίπουρα. Στο Παλαιό Φάληρο, εκεί που πρωτοξεκίνησε την ιστορία του Benito o Μπενίτο Σανζόνι, και που τώρα πια έχουν αναλάβει οι δυο του γιοι, Λιμπόριο και Απόστολος, είναι λίγες οι επιλογές όσον αφορά τα ποτά, καθώς το μαγαζί είναι πιο μικρό. Οι μεζέδες όμως που λέγαμε παραπάνω χωράνε μια χαρά, θα είναι διαθέσιμοι κι εκεί, σχεδόν όλοι. Α.Σ.

Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, Τ/210-98.37.677 και Γρηγορίου Λαμπράκη 63, Γλυφάδα, Τ/210-96.04.700

Στα Ελληνικά Καλούδια στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Δοκιμασμένα και διαλεγμένα ένα ένα είναι τα προϊόντα που βάζουν στα ράφια τους ο Σταμάτης Τσικνιαδόπουλος και η σύζυγός του Θεοδώρα στα Ελληνικά Καλούδια. Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρα και όχι μόνο προτείνουν τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και το χούμους που προμηθεύονται από το οικογενειακό εργαστήριο Μαρή Μαμ Μία, αγιορείτικη μελιτζανοσαλατα, κρητικές αγκινάρες στο λάδι, ξιδάτο χταπόδι, γαρίδες μαρινάτες, λευκή ταραμοσαλάτα δύο ειδών (με αμύγδαλο φιλέ ή με κρεμμύδι) και ιδιαίτερες ελιές όπως οι βιολογικές θρούμπες Θάσου και οι πράσινες τσακιστές αθηνοελιές. Όσοι ψάχνουν ωραία τουρσιά θα βρουν μπόλικα με προέλευση τον Λαγκαδά, ιδιαίτερα νόστιμα αγγουράκια τουρσί από την Αριδαία αλλά και προϊόντα φυσικής ζύμωσης (κίμτσι και sauerkraut) από την Symbiosis. Έχουν και μεγάλη ποικιλία οσπρίων -από μαύρους γίγαντες Καστοριάς μέχρι μαυρομάτικα Πρέβεζας και φασόλια Φενεού. Όσο για τον χαλβά που επιλέγουν, είναι του Παπαγιαννόπουλου από τον Βόλο. Γ.Π.

Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, Τ/210-92.24.060 & Καλλιδρομίου 51, Εξάρχεια, Τ/210-33.00.384 

Στο Παραδοσιακό Μπακάλικο στην Ηλιούπολη και στο Παγκράτι

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Γεμάτο καλούδια από όλη την Ελλάδα είναι το παντοπωλείο του Ρεθυμνιώτη Γιάννη Βογιατζιδάκη, που άνοιξε τις πόρτες του το 2008 στο Παγκράτι, απέκτησε αδερφάκι δυο χρόνια μετά στην Ηλιούπολη και το 2021 μετακόμισε σε ένα μεγαλύτερο χώρο για να χωράει περισσότερα. Και φέτος θα έχουν λαγάνα –υπήρξε λέει μια χρονιά που πούλησαν 937, χάι σκορ για μπακάλικο– από το Κουλούρι του Ψυρρή και το Chryssinas Bakery, και μαζί τους πολλές νοστιμιές που μπορούν να βάλουν την πινελιά τους στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και στα σαρακοστιανά τραπέζια που έπονται: αυγά βακαλάου του Μαυρίδη, μαζί με χταπόδι, θράψαλα, γαρίδες και μύδια καπνιστά, ελιές Καλαμών, Αμφίσσης και Θάσου, κολυμπάδες και τσακιστές, τραγανά τουρσάκια του Κυπριώτη… Χαλβά προτείνουν του Παπασταύρου, από τα Γιαννιτσά, αφράτο και μαστιχωτό, ενώ στην ενημερωμένη κάβα τους θα βρείτε κι αρκετά κρασιά. Α.Σ.

Πλ. 28ης Οκτωβρίου 6-8, Ηλιούπολη, Τ/210-99.54.500 και Πρόκλου 31, Παγκράτι, Τ/210-75.60.055

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤαραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και 3 τρόποι να την σερβίρουμεΛευκή ταραμοσαλάτα και 3 τρόποι να την σερβίρουμε

Στο Δίκταμο στον Βύρωνα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diktamo – Athens (@to_dictamo)

Αξίζει μια στάση στο περιποιημένο παντοπωλείο της Κάλλιας και του Γιώργου Κουμεντάκη. Από το εργαστήριό τους βγαίνουν πολλά ωραία: ντολμαδάκια γιαλαντζί που τα φτιάχνουν με φύλλα από αμπέλια σουλτανίνας, ρύζι Σερρών και μυρωδικά, μεγάλες γαρίδες (μεγέθους 0 και 1) λεμονάτες με μουστάρδα, ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, μελιτζανοσαλάτα με πάπρικα και μπαλσάμικο, πλοκάμια χταποδιού ξιδάτα… Οι λαγάνες είναι κι αυτές δικές τους. Εδώ θα βρείτε κι ωραίες ελιές, θρούμπες, αλατσολιές, ξιδάτες Αμφίσσης και Καλαμών μαριναρισμένες με δεντρολίβανο και πορτοκάλι, διάφορα τουρσάκια, καθώς επίσης και όσπρια, γίγαντες και φασόλια από τις Πρέσπες, λεπτόφλουδα και βραστερά, και φάβα, φακή και ρεβίθια από τον Δομοκό. Και χαλβά από δύο χαλβαδοποιεία: της οικογένειας Ελευθερίου από τον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας, που βραβεύτηκε φέτος από τον Γαστρονόμο, και της οικογένειας Κανδύλα από τη Βέροια. Α.Σ.

Καραολή & Δημητρίου 63, Βύρωνας, Τ/210-76.58.530

Στον Μανδραγόρα στον Πειραιά

 

Στιφάδο με χταπόδι Καρύστου και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, γαρίδες φρέσκιες με σάλτσα μουστάρδας και καπνιστές, μύδια με κρασάτη σάλτσα ή με φακές beluga, ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, χτυπημένη στο χέρι, αλλά μαύρη με μελάνι σουπιάς ή με αμύγδαλο, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, χαβιάρι, μπρικ, καβουροπόδαρα… Έχουν ολόκληρη συλλογή από θαλασσομεζέδες στο κατάστημα του Πειραιά, που πλέον κοντεύει τα 70 – ξεκίνησε ως μπαχαράδικο τη δεκαετία του ’50, και στη συνέχεια απέκτησε κι ένα εδωδιμοπωλείο παραδίπλα. Ο Μανδραγόρας, που συγκεντρώνει καλούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και που όλο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα είναι ανοικτός, έχει και μια ωραία τουρσιά και ελιές από διάφορους τόπους. Ανάμεσα σε άλλα εδώ θα βρείτε ασκορδουλάκους τουρσί με δεντρολίβανο, άγρια κάπαρη Σύρου, κρίταμο τουρσί από τη Χίο, και σταμναγκάθι μαρινάτο Τριπόλεως, αλοτσολιές, δαμασκηνοελιές, θρούμπες από τη Θάσο, γυαλερές Άμφισσας και λεμονάτο μανιάκι. Και πολλά ακόμη: ο Γιάννης Βασιλόπουλος και οι δυο του γιοι, ο Φώτης και ο Γιώργος όλο και ενημερώνουν τη συλλογή τους. Α.Σ.

Δημ. Γούναρη 14, Πειραιάς, Τ/210–41.72.961. Σάββατο, Κυριακή και Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκαυτερές γαρίδες cajunΓαρίδες: 23 συνταγές που πρέπει να ξέρεις να φτιάχνεις

Στον Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη

Όλο τον χρόνο πηγαίνουμε στον Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη, πρωτίστως για τα περισσότερα από 200 είδη ελληνικών τυριών που γεμίζουν τα ψυγεία του. Και για την περίοδο της νηστείας ωστόσο έχει εξασφαλίσει ορισμένες λιχουδιές όπως τον χαλβά που φέρνει από την Κωνσταντινούπολη (από ελληνικούς προμηθεύεται πειραιώτικο χαλβά Ζήκα και Μάτη από τα Τρίκαλα). Καβούρι και ολόκληρα πλοκάμια χταποδιού, σουπιές και γεμιστά καλαμάρια σε λάδι, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα Φιλύρα είναι μερικά μόνο από τα μεζεδάκια που προτείνει για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Σπάνια νοστιμιά και η πάστα φούσκας που προμηθεύεται από την Κω. Γ.Π.

Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, Τ/210-99.18.730

Στον Λεβόν Τσερτσιάν στον Πειραιά

Σε τούτο το μαγαζί, που μετράει τρεις δεκαετίες και κάτι στον Πειραιά, θα βρει κανείς και ελιές και τουρσάκια πολλών λογιών, έτοιμες σαλάτες και μεζεδάκια για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, άλλα δικά τους, άλλα από μικρά εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έχουν γαριδοσαλάτα, χταπόδι ριγανάτο και σαλάτα θαλασσινών, ταμπουλέ, μελιτζανοσαλάτα πολίτικη, ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, πατατοσαλάτα και ντολμαδάκια που τα φτιάχνουν ανελλιπώς από τότε που πρωτoάνοιξαν. Έχουν και σάλτσα Καππαδοκίας με ψητές μελιτζάνες και πιπεριά Φλωρίνης, σαλάτα εσμέ και φασόλια πιάζ, ψητά λαχανικά σε λάδι και μπαλσάμικο ή σαλάτα με κινόα, ρόδι και καρύδια ή μύδια καπνιστά. Εννοείται ότι δεν λείπει ο χαλβάς. Είναι Κυργίων, σε πολλές γεύσεις – βανίλια, κακάο και αμύγδαλο, κουβερτούρα με πορτοκάλι, με σύκο, με κάστανο, με κράνμπερι κι ένα σωρό ακόμη. Α.Σ.

Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 80, Πειραιάς, Τ/210-45.22.015

Στα Καραμανλίδικα του Φάνη στο κέντρο

Στο μεζετζίδικο-τυράδικο-σαλουμερία του Φάνη Θεοδωρόπουλου πάμε γραμμή για παστουρμάδες, σουτζούκια και φοβερά τυριά από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που είναι όλα ωραιότατα, αλλά… δεν είναι της παρούσης. Αυτές τις μέρες, περάστε για να πάρετε μερικά ντολμαδάκια που φτιάχνουν οι ίδιοι με αμπελόφυλλα από το κτήμα Κελεσίδη –τα πουλάνε κιόλας αν προτιμάτε να τα τυλίξετε μόνοι σας– και τη δική τους ταραμοσαλάτα ή αυγά βακαλάου Μαμάη. Βουτήξτε κι ένα βαζάκι τουρσί, αγγουράκι ή ανάμεικτο, του Αγιάνογλου. Χαλβά στα Καραμανλίνδικα του Φάνη έχουν Κυργίων και Παπαγιαννόπουλου. Aν είστε από αυτούς που τον χαλβά τους τον προτιμούν ενισχυμένο, δοκιμάστε την εκδοχή του τελευταίου με σοκολάτα, σταφίδες και φουντούκια. Α.Σ.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184, Ευριπίδου 41, Αθήνα, Τ/210-32.17.238, Ερμού 119, Μοναστηράκι, Τ/210-32.19.119

 

Στο Τσουβάλι στη Φιλοθέη

Ένα μικρό μαγαζί δίπλα στην Καποδιστρίου, που για τους ντόπιους είναι πραγματικός θησαυρός, μιας και φέρνει διαλεχτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς για το τραπέζι του και τα έχει ήδη από τώρα, ώστε να τα δοκιμάσουμε και να αποφασίσουμε τι θα επιλέξουμε. Έτσι, εκτός από μυρωδάτη και χειροποίητη λαγάνα (λευκή και ολικής), έχει φάβα, χούμους και σαλάτες -από «κηπουρού», παντζαροσαλάτα και φασολάκια πιαζ, μέχρι κινόα, ταμπουλέ και φακής. Έχει επίσης ωραιότατο ιμάμ, ενώ το μεγαλύτερο σουξέ, όπως μας είπαν, έχουν τα ντολμαδάκια, η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και η ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά. Πολύ μεγάλη ζήτηση έχουν και τα μύδια, το ξυδάτο χταπόδι, τα καλαμαράκια που πωλούνται ψητά σε λωρίδες και οι ψητές γαρίδες. Από χαλβά του μπακάλη το Τσουβάλι φέρνει αποκλειστικά τους χαλβάδες Λουκά από τη Θεσσαλονίκη σε απίθανες γεύσεις: βανίλια, βανίλια-κουβερτούρα, κουβερτούρα-αμύγδαλο, αμύγδαλο, φυστίκι Αιγίνης, πορτοκάλι, κράνμπερι, σύκο και κάστανο. Ν.Λ.

Θράκης 2, Φιλοθέη, Τ/210-68.33.978

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧταπόδι: οι 30 συνταγές που πρέπει να γνωρίζετε να μαγειρεύετεΧταπόδι: οι 30 συνταγές που πρέπει να γνωρίζετε να μαγειρεύετε

Για χαλβά από την «πηγή» πάμε…

Στη χαλβαδοποιία Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Η χαλβαδοποιία που ιδρύθηκε το 1924 από τον Κώστα Μπεζαρντάσογλου συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι από τις αγαπημένες των Αθηναίων. Ο χαλβάς Κοσμίδη Γαβρίλη είναι πολύ μαστιχωτός, τραγανός και την ίδια στιγμή τόσο τρυφερός, που λιώνει στο στόμα. Προτείνουμε και τον αμυγδάλου με μαύρη ζάχαρη όπως και τη νόστιμη εκδοχή με χαρουπόμελο. Γ.Π.

Αγίου Δημητρίου 1, Δραπετσώνα, Τ/210-46.16.478

Στο Wild Souls στο Σύνταγμα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Wild Souls (@wildsoulsgr)

H ομάδα του Wild Souls έχει κρατήσει την παραδοσιακή τεχνική αλλά έχει αφαιρέσει από τη συνταγή του χαλβά της υλικά όπως το φοινικέλαιο, η ζάχαρη και τα συντηρητικά. Τον φτιάχνουν αποκλειστικά με ταχίνι και μέλι, είναι τραγανός και ανάλαφρος μαζί, με πλούσια γεύση και απαλό άρωμα σουσαμιού. Εκτός από την κλασική εκδοχή αναζητήστε και εκείνους με τους έξτρα ξηρούς καρπούς (φυστίκι, αμύγδαλα, κάσιους κ.α.) αλλά και τον χαλβά φουντουκιού που παρασκευάζεται με βάση τη φουντουκόπαστα αντί ταχινιού. Γ.Π.

Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438

Στη Χαλβαδοποιία Αργουδέλη στον Πειραιά

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Η συνταγή τούτου του χαλβά από τη Μυτιλήνη βρέθηκε στις Κυκλάδες – στη Μύκονο, στη Σύρο και στην Τήνο για να καταλήξει τελικά στον Πειραιά, όπου δημιουργήθηκε το 1919 η χαλβαδοποιία-ταχινοποιία Αργουδέλη. Η σκυτάλη έχει περάσει στην τέταρτη γενιά της οικογένειας. Το βελούδινο ταχίνι, φτιαγμένο με διαλεχτό σουσάμι, συναντά την καραμέλα στα γυαλιστερά μπασίμια κι ο χαλβάς, ζυμώνεται πάντοτε με τα χέρια, πρακτική που θέλει μπόλικη δύναμη. Ινώδης, μαστιχωτός, λιώνει στο στόμα. Στο εργοστάσιο στα Καμίνια αλλά και στο κατάστημα του Πειραιά θα τον βρείτε σε ποικίλες γεύσεις, με βανίλια, κακάο, αμύγδαλο, αλλά και κουβερτούρα, κελυφωτό φυστίκι, φυσική μαστίχα Χίου ή ελληνικό καφέ, στα κλασικά δοχεία, σε μπαστούνια και καλαίσθητα κυλινδρικά κουτιά. Α.Σ.

Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια, Τ/210-48.12.880, 210-48.24.521. Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς, Τ/210-41.79.469

Αρτοποιεία

Ντελικατέσεν

Παντοπωλεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών