ΕΞΟΔΟΣ

Η Χαλκιδική κρατάει ψηλά τη σημαία της: 14 επιλογές για καλό φαγητό

Από την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία μέχρι την ανερχόμενη προ του Άθω περιοχή καταγράφουμε πολλά ενδιαφέροντα εστιατόρια και μαζί τους μποστάνια, αμπελώνες, καλούδια της γης και της θάλασσας της Χαλκιδικής.

21.07.2023| Updated: 16.02.2024
Η Χαλκιδική κρατάει ψηλά τη σημαία της: 14 επιλογές για καλό φαγητό

Η Χαλκιδική, παρά τις προκλήσεις της φετινής σεζόν, που οφείλονται κυρίως στην υποτονική κίνηση μέχρι τέλη Ιουνίου και στη δυσκολία εύρεσης προσωπικού, συνεχίζει σταθερά να αναβαθμίζει τη γαστρονομική της σκηνή. Σε αυτή την προσπάθεια μπροστάρηδες είναι οι παραδοσιακοί παίχτες, που αναζητούν επίμονα νέες εμπειρίες και καινούργιες γεύσεις, και κάποιοι τολμηροί επιχειρηματίες που δεν διστάζουν να δραστηριοποιηθούν σε παραδοσιακά αφιλόξενα μέρη για καλό φαγητό, όπως το Πολύχρονο. Γενικότερα, η πιο ουσιαστική εξέλιξη που παρατηρήθηκε φέτος, είναι η ανάπτυξη της προ του Άθω περιοχής. Ο τόπος αυτός, άγνωστος σε πολλούς, διαθέτει μεγάλη παραγωγή τυριού, οι κόλποι του είναι γεμάτοι ψάρια, και τα σπίτια του κρύβουν ανεξερεύνητες συνταγές. Στο αφιέρωμά μας, παρουσιάζουμε 14 μαγαζιά, που το καθένα με τον δικό του τρόπο, συμβάλλει στο πλούσιο γαστρονομικό παζλ της Χαλκιδικής. Ένα από τα πιο πλούσια της χώρας.

Στην Κασσάνδρα

Marina Seafood Restaurant: θαλασσινά με την υπογραφή του Κώστα Κανακάρη

Η «Μαρίνα», όπως είναι περισσότερο γνωστό το εστιατόριο, λειτουργεί συνεχόμενα από τον Οκτώβριο του 1988 και είναι σταθερός πόλος έλξης για τους ντόπιους και τους Θεσσαλονικείς – η Ποτίδαια απέχει περίπου 50 λεπτά από το κέντρο της πόλης, άρα προσφέρεται για κοντινές εξορμήσεις. Ο Κώστας Κανακάρης, ο οποίος άνοιξε το εστιατόριο στα δεκαοχτώ του, επί τριάντα πέντε χρόνια προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται, να αξιοποιεί νέες τεχνικές και να δημιουργεί καινούργιες γεύσεις. Ταπεινός και σταθερά προσηλωμένος στην εξαιρετική ποιότητα της πρώτης ύλης, σερβίρει λαχταριστά θαλασσινά κι όλα τα είδη των ψαριών, από σφυρίδες και γλώσσες μέχρι μουσμούλια και συναγρίδες, και σε πολλές διαφορετικές παρασκευές.

Ξεχωρίζουν το παστράμι τόνου με τις πίκλες σιναπόσπορου, το μαρινάτο μυλοκόπι και ο κολιός με παλαιωμένο ξύδι. Δυνατές πολύ και οι μακαρονάδες του, όπως η καραβιδομακαρονάδα με λινγκουίνι μαγειρεμένη σε μπισκ γαρίδας. Η λίστα των κρασιών είναι πλούσια, ισορροπεί ανάμεσα σε εμπορικές επιλογές και κάποιες πιο ψαγμένες, και σίγουρα υποστηρίζει κάθε πιάτο του μενού. Το εστιατόριο παραμένει ανοιχτό όλο τον χρόνο, χρειάζεται κράτηση και τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα.

Marina Seafood restaurant, Ποτίδαια, Τ/23730-41.570. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, Δευτέρα-Κυριακή, 12:00-00:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοσηIsland hopping: 8 ταβέρνες στα νησιά που μαγειρεύουν την παράδοση

Mnemes: γεύσεις που μένουν

Το εστιατόριο Mnemes άνοιξε πέρσι και κατόρθωσε γρήγορα να γίνει γαστρονομικός προορισμός στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Φέτος, στη δεύτερη χρονιά του, η φιλοσοφία του παραμένει ίδια, δηλαδή ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με συνταγές από όλη τη χώρα, αλλά το μποστάνι του μεγάλωσε πολύ. Έτσι, πλέον η κουζίνα μπορεί να προμηθεύεται σχεδόν αποκλειστικά -όπως δηλώνουν οι ίδιοι- τα λαχανικά της και κάποια φρούτα, όπως τα καρπούζια, από τους ιδιόκτητους μπαξέδες.

Το μενού έχει εμπλουτιστεί με νέα πιάτα, εξίσου νόστιμα με τα περσινά, όπως στηθοπλευρές με χυλοπιτάκι στη γάστρα, μοσχαρίσιο φιλέτο στο μαντέμι και την πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού μοσχαρίσια γλώσσα στον ξυλόφουρνο. Επίσης, βρίσκουμε περέκ με γαΐς (τυρί από ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα), βούτυρο ξυγαλί και κατσικίσιο τυρί, πιπεράκια τηγανητά δικής τους παραγωγής, βαρένικα τηγανητά με αρωματικό γιαούρτι και κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο. Η λίστα των κρασιών διαθέτει προσεγμένες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, δίνοντας βαρύτητα στη Μακεδονία.

Μnemes, Πευκοχώρι, Τ/23740-62.004. Λειτουργεί από Μάιο έως Σεπτέμβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-00:00

Beach house: αμάν ένα ριζότο!

O executive chef του ξενοδοχείου Sani Dunes, Γιώργος Τσαμούρης, και η επικεφαλής σεφ του εστιατορίου Beach House, Γεωργία Πατσή, προτείνουν φέτος ένα μεσογειακό μενού με πολλές διαφορετικές επιλογές που δεν τσιγκουνεύεται την ποιότητα στην πρώτη ύλη. «Τα ψάρια μας είναι φρέσκα και στην πλειοψηφία τους πελαγίσια», επισημαίνει ο Γιώργος, ο οποίος έχει την πολυτέλεια να μαγειρεύει με μυρωδικά από δυο δικά τους κηπάκια, τα οποία έχουν ταμπέλες με το κάθε βότανο για να τα μαθαίνουν οι επισκέπτες. «Βασιλικός, δυόσμος, αρμπαρόριζα, θυμάρι και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε είναι δικό μας», συνεχίζει.

Αν και τα περισσότερα πιάτα προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού, όπως το τηγανητό καλαμάρι σε κρούστα πάνκο με αγιολί λεμόνι και τα τηγανητά κεφτεδάκια συνοδευόμενα από γιαούρτι και ψητή ντομάτα, αν σας φέρει ο δρόμος σας από εδώ ζητήστε –ναι, τον εαυτό σας να σκεφτείτε!– το ριζότο με τον φρέσκο αστακό. Η λίστα με τα κρασιά δίνει έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα (από Χαλκιδική μέχρι Κρήτη), περιέχει αρκετές γαλλικές ετικέτες και ενδιαφέρουσες επιλογές από Αμερική και Ιταλία, ενώ φιλοξενεί και αρκετούς βιοδυναμικούς παραγωγούς.

Beach House, ξενοδοχείο Sani Dunes, Τ/23741-10.700. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-15:30 & 18:30-21:30

Mourmoura Sea Food Restaurant: ένα τολμηρό άνοιγμα στο Πολύχρονο

Το Πολύχρονο είναι ένα από τα πιο αδικημένα χωριά της Κασσάνδρας, καθώς μέχρι σήμερα πληρώνει ακριβά την άναρχη δόμηση και ανάπτυξή του, η οποία, με εξαίρεση τους ντόπιους Έλληνες, δεν του επιτρέπει να προσελκύσει μεσαίο και ποιοτικό τουρισμό. Ο παραθαλάσσιος πεζόδρομός του, παρότι θα μπορούσε να είναι «κούκλα», έχει καταληφθεί κυρίως από ξαπλώστρες, πλαστικά τραπεζάκια και μαγαζιά που κατά βάση σερβίρουν κακώς νοούμενο «τουριστικό» φαγητό. Με μεγάλη έκπληξη αντιμετώπισα λοιπόν τον Μάρτιο το άνοιγμα του εστιατορίου Mourmoura, το οποίο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει γαστρονομικά την περιοχή.

Το μενού του είναι προσανατολισμένο κυρίως στα θαλασσινά, διαθέτει αρκετούς συνδυασμούς με ζυμαρικά, ενώ προτείνει και πολλά πιάτα ημέρας, όπως το φιλέτο ψαριού με βραστά χόρτα εποχής και ντρέσινγκ από ούζο. «Προσπαθούμε να διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε την πρώτη ύλη ώστε αφενός να μειώσουμε τη σπατάλη, αφετέρου να είναι φρέσκα τα υλικά στα πιάτα», μου εξηγεί ο Βαλεντίνος Αγαπίδης, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, ο οποίος με ενημέρωσε ότι ο χειροποίητος –πράγματι– ταραμάς του κάνει θραύση. Καλή η λίστα κρασιών, από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα.

Μοurmoura Sea Food Restaurant, Πολύχρονο, Τ/6971-83.82.35. Στόχος είναι να λειτουργήσει όλο τον χρόνο, η κουζίνα είναι ανοιχτή Δευτέρα-Κυριακή, 12:00-00:00

Trizoni Sea Treasures: 40 χρόνια μυρίζει θάλασσα

Το Τριζόνι ξεκίνησε το μακρινό 1983 ως ένα μέρος όπου ο ξακουστός ψαροκυνηγός της περιοχής, Γιώργος Σουσούρας, μπορούσε να τρατάρει φίλους και γνωστούς λογής-λογής θησαυρούς της θάλασσας. Με τα χρόνια ο γιος του, Αστέριος, το εξέλιξε σε ένα πολύ υψηλού επιπέδου εστιατόριο θαλασσινών, το οποίο πάντα είχε ως αδιαμφισβήτητη προμετωπίδα την ποιότητα της πρώτης ύλης. Και για αυτό δεν έχει νόημα κάποιος να αναφέρει το μενού, διότι είναι τόσο φρέσκο το πελαγίσιο ψάρι που γεύεσαι κάτω από την πελώρια άγρια μουριά που συνήθως το προτιμάς ωμό. Στο μεγάλο ψυγείο και στις κασέλες θα βρείτε από πολύ μεγάλα ψάρια, όπως ροφούς και τόνους, τις αγαπημένες στήρες (το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού), καλαμάρια και μεγάλη ποικιλία από οστρακοειδή. Φέτος υπάρχει μια στροφή προς τους ταβάδες, οπότε θα βρείτε αρκετά ψάρια σιγομαγειρεμένα στη φωτιά.

Γενικότερα, έχουν εμμονή με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Χαλκιδικής, χρησιμοποιούν ντόπια λαχανικά, παράγουν το δικό τους τυρί, αποφεύγουν τα κατεψυγμένα σαν ο διάολος το λιβάνι, διαθέτουν μια εξαιρετική λίστα κρασιών, με πολλές επιλογές από Χαλκιδική –το βιοδυναμικό Chardonnay, παλαιωμένο ένα εξάμηνο σε βαρέλι του Κτήματος Τζήκα, παρουσιάζει ενδιαφέρον– και το κυριότερο, γνωρίζουν από μουσική! Εδώ θα ακούσετε από διασκευές του Φρανκ Σινάτρα μέχρι μπαρόκ.

Trizoni Sea Treasures, Κρυοπηγή, Τ/23740-51.945. Λειτουργεί ΔευτέραΚυριακή μέχρι τον Σεπτέμβρη, 13:30-23:30, μετά θα παραμείνει ανοιχτό τα τριήμερα έως την 28η Οκτωβρίου και θα επανέλθει με καινούργιο ωράριο από τη νέα χρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑη Γιώργης: Οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού ανεβαίνουν στην ΑλεξανδρούποληΑη Γιώργης: Οι λάτρεις του φρέσκου ψαριού ανεβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη

Μετόχι: το καταφύγιο των κρεατοφάγων

Από το 2004 που άνοιξαν το εστιατόριο, τα δυο αδέλφια, ο Κώστας και ο Δημήτρης Σχοινάς, πορεύονται με δυο βασικές αξίες: την ποιότητα στο κρέας που προσφέρουν και την εξέλιξη στους τρόπους παρασκευής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να ανεβαίνει ένα μικρό σκαλοπάτι το μενού, με κάποια πιάτα όμως να μένουν ανεκτίμητα, όπως το μεδούλι από μοσχαρίσιο κόκκαλο και το σωστά κομμένο καρπάτσιο από φιλέτο μοσχαριού. Γενικότερα, θα βρείτε διάφορες κοπές κρέατος, είτε από Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, για παράδειγμα πικάνια black angus Αμερικής ή εγχώριο πρόβειο βιολογικό T-Bone, νόστιμα κρέατα σχάρας, με το μοσχαρίσιο συκώτι να κλέβει την παράσταση, και ενδιαφέροντα ορεκτικά, από τηγανητούς κολοκυθοκεφτέδες μέχρι σαγανάκι με αγιοτύρι Χαλκιδικής. Πολύ καλή επιλογή και τα κρέατα σούβλας (κοκορέτσι, κοντοσούβλι, αρνάκι με το κιλό). Η λίστα κρασιών κάθε χρόνο μεγαλώνει και διαθέτει πολύ καλές, και ορισμένες ακριβές, ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα.

Μετόχι, Κασσάνδρεια, Τ/6977-26.82.10. Λειτουργεί από Μάρτιο έως Νοέμβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 13:30-23:00

Γηραιά Ελιά: μια απρόσμενη επιλογή

Παρά τα γενναία βήματα που έχει κάνει την τελευταία πενταετία το Πευκοχώρι, ή Καψόχωρα όπως το λένε οι ντόπιοι, να εξελιχθεί τουριστικά και να αναβαθμίσει τη γαστρονομική του σκηνή, ο μέσος όρος παραμένει χαμηλά. Με στόχο να προσφέρει μια διαφορετική γευστική πρόταση σε λογικές τιμές και ένα προσωποποιημένο σέρβις, μακριά από τη μαζικότητα του μέρους, η οικογένεια Καπουράνη αποφάσισε το 2021, εντός του ξενοδοχείου τους Anna Maria, να ανοίξει το εστιατόριο Γηραιά Ελιά.

Το μενού είναι κατά βάση ελληνικό και έχει διάφορες διεθνείς επιρροές, ενώ τα κυρίως πιάτα είναι χωρισμένα σε έδαφος, θάλασσα και στεριά. Μετρημένες οι επιλογές σε κάθε κατηγορία, ξεχωρίζουν το τουρλού και το ψαρονέφρι με υφές αρακά και σοκολάτα. Νόστιμα πιάτα υπάρχουν και στα ορεκτικά, τα οποία κινούνται από γνώριμες γεύσεις, όπως οι κολοκυθοανθοί και το τζατζίκι, μέχρι πιο απρόσμενες, όπως για παράδειγμα ο καπνιστός ταραμάς με πίκλα μελιτζάνας και λάδι φρέσκου κρεμμυδιού. Εντυπωσιακό –για το Πευκοχώρι– το γεγονός ότι η λίστα κρασιών αποτελείται αποκλειστικά από κρασιά ήπιας παρέμβασης ελληνικού και ξένου αμπελώνα, τα οποία μάλιστα δίνονται και σε αρκετά προσιτές τιμές.

Γηραιά Ελιά, Ξενοδοχείο Anna Maria, Τ/23740-21.063. Λειτουργεί από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο,  Δευτέρα-Κυριακή, 19:00-23:30

Σιθωνία

Κyma: θαλασσινά και πολυτέλεια

Η ψαροταβέρνα Kyma λειτούργησε για πρώτη φορά πέρσι εντός του πεντάστερου ξενοδοχείου Ammoa Luxury Hotel & Spa Resort, με στόχο να δημιουργήσει ένα μενού αποκλειστικά με φρέσκα προϊόντα της θάλασσας. Εδώ θα βρείτε ψάρια ημέρας, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε πώς τα θέλετε μαγειρεμένα (σχάρα, αχνιστά, σαγανάκι και ριζότο), πολλές ωμές κοπές, από τατάκι και καρπάτσιο μέχρι σασίμι και ταρτάρ, μεγάλη ποικιλία σε οστρακοειδή, και νόστιμες θαλασσινές επιλογές, για παράδειγμα καραβιδοουρές τηγανητές με καπνιστή πάπρικα και χτένια με ελαιόλαδο, ανθό αλατιού και πιπέρι μοσχολέμονου.

Το μενού συμπληρώνεται ιδανικά από πιάτα για ούζο και τσίπουρο –αυτό είναι το πλεονέκτημα του εν λόγω μαγαζιού, μπορείς να καθίσεις για τσίμπημα και να χαλαρώσεις δίπλα στη θάλασσα–, όπως το λιαστό χταπόδι, τα τηγανητά καλαμαράκια και η ποικιλία με αλίπαστα και καπνιστά ψάρια που καπνίζουν εκεί. Η λίστα των κρασιών είναι μεγάλη, κινείται γύρω από τον ελληνικό αμπελώνα (χωρισμένη σε Μακεδονία, Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά), ενώ διαθέτει και ορισμένες ετικέτες από Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.

Kyma, Amoa Luxury Hotel & Spa Resort ΆηΓιάννης, Τ/23750-22.200. Λειτουργεί από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 13:00-23:00

Bubo: ο Παμπόρης συνεχίζει το βιολί του!

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης διαφεντεύει στην κουζίνα του πεντάστερου ξενοδοχείου Ekies All Senses Resort, με τη συνεργασία να γίνεται όλο και πιο μεστή. Ο ίδιος, αναζητώντας διαρκώς νέες γεύσεις, προσπαθεί να εμπλουτίζει το μενού του πολυβραβευμένου Bubo, του βασικού εστιατορίου του ξενοδοχείου, χωρίς να αλλοιώνει τον πυρήνα της φιλοσοφίας του. Προσηλωμένος στην ελληνικότητα της γεύσης και επιμένοντας να χρησιμοποιεί τοπικά –όσο γίνεται– υλικά, φέρνει στο τραπέζι καινούργια πιάτα με τη γνωστή φινέτσα του, όπως το ημίπαστο σκουμπρί με την κολοκύθα, τον πουρέ από σύκο, τα ψητά κρεμμύδια και την σάλτσα από φασόλια. Πολύ νόστιμα και τα κανελόνια με μανιτάρια πορτσίνι, τρούφα και ζεστή μους από καπνιστό τυρί Μετσόβου. Φέτος, έχει και την πολυτέλεια να προμηθεύεται περίπου το 70% των λαχανικών και των μυρωδικών που χρειάζεται από το ιδιόκτητο, βιολογικό θερμοκήπιο του ξενοδοχείου, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη σπιρτάδα στις συνταγές του. Εκτός από το θερμοκήπιο, ακόμη μια σημαντική αλλαγή για το Bubo είναι το «άνοιγμα» της λίστας των κρασιών του σε κρασιά ήπιας παρέμβασης (οργανική-βιολογική-βιοδυναμική καλλιέργεια) από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα, με τον Γιάννη Γκουγκουτούδη, που επιμελείται το οινικό πρόγραμμα του ξενοδοχείου, να ξεδιπλώνει σιγά-σιγά τη φιλοσοφία του.

Bubo, Ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort, Βουρβουρού, Τ/23750-91.000. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 19:00-23:00

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣEpsilon, Ηράκλειο: Από εκεί που πέρασε ο Μποτρίνι και τους άναψε φωτιέςEpsilon, Ηράκλειο: Από εκεί που πέρασε ο Μποτρίνι και τους άναψε φωτιές

 

Προ του Άθω περιοχή

Noble House: ένα νέο εστιατόριο μέσα σε αμπελώνα

H γαστρονομική dream team της Σιθωνίας, δηλαδή ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης, ο οινοχόος Απόστολος Πλαχούρας και ο Κίμων Ρίφενσταλ, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Danai Beach Resort & Villas, και πάλι έχουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό. Στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα, ο οποίος φυτεύτηκε πέρσι, πάνω από ένα τούνελ 135 μέτρων, που συνδέει το παλιό και το νέο κελάρι –το ξενοδοχείο διαθέτει τη μεγαλύτερη κάβα στην Ελλάδα με πολλές σπάνιες ετικέτες–, δημιουργήσαν μια πανέμορφη πέτρινη πέργκολα με θέα τα αμπέλια και τη θάλασσα. Εκεί, μια με δυο φορές την εβδομάδα, στα λιγοστά τραπέζια, ετοιμάζονται degustation μενού, είτε από το γειτονικό Squirrel, είτε εμπνευσμένα από τους γευστικούς πειραματισμούς του Βασίλη.

Η συνολική εμπειρία είναι μοναδική. Ο επισκέπτης ξεναγείται στα κελάρια, όσο περπατάει μαθαίνει τις προσωπικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε μπουκάλι που βρίσκεται κατά μήκος του τούνελ –σκεφτείτε ένα μικρό υπόσκαφο μουσείο–, περνάει από το τυροκομείο του ξενοδοχείου, και καταλήγει σε μια σπιτική κουζίνα. Ανεβαίνει ακριβώς από πάνω και ξεκινάει το δείπνο του υπό το φως των αστεριών. Εντυπωσιακές και οι τουαλέτες του εστιατορίου, που έχουν δυο διαφορετικά σημεία αναμονής, η ειλικρινής τους πολυτέλεια θυμίζει αντίστοιχες τουαλέτες στην παλιά Βουδαπέστη.

Noble House, Danai Beach Resort & Villas, Νικήτη, Τ/23750-20.400. Λειτουργεί μια-δυο φορές την εβδομάδα από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, ενημερωθείτε από το ξενοδοχείο για τις ακριβείς ημέρες & ώρες

 

Καμάρες: ο Τασιούλας στη Χαλκιδική

Φέτος, το εμβληματικό εστιατόριο Καμάρες του πεντάστερου Eagles Palace, ανέλαβε ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας, ο οποίος επιμελείται και την κουζίνα του Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη, που ανήκει στον ίδιο ξενοδοχειακό Όμιλο. Καταρχάς, είναι πολύ θετικό ότι ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει αν θέλει degustation menu ή αλά καρτ. Από κει και πέρα, το μενού, που βασίζεται σε προϊόντα της ευρύτερης περιοχής, ακροβατεί ανάμεσα στα θαλασσινά και το κρέας. Πρόκειται για ένα μπρα ντε φερ γεύσεων δίχως νικητή, αφού τα πιάτα κονταροχτυπιούνται ισάξια. Ορισμένα από τα διλήμματα: φιλέτο ροφού με ντοματοσαλάτα, ταραμά και κρέμα από κρίταμο ή φιλέτο γλώσσας με μοσχολέμονο, αγκινάρα, φρέσκια τρούφα και φουντούκια;

Εξίσου δύσκολη επιλογή είναι και στα ορεκτικά, με τη μπουγιαμπέσα καραβίδας, ταρτάρ καραβίδας, λουίζα και άγριο σπαράγγι να αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού. Από τα γλυκά, δοκιμάστε τον μπακλαβά σε σφαίρα με φυστίκι Αιγίνης και παγωτό κανέλα. Η λίστα των κρασιών είναι μεγάλη και περιλαμβάνει επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Καμάρες, ξενοδοχείο Eagles Palace, Ουρανούπολη, Τ/23774-40.050. Λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο, Δευτέρα-Κυριακή, 19:30-23:00

Αrmyra: Ένα καινούργιο εστιατόριο με ψαρικά από την τράτα

To εστιατόριο θαλασσινών Armyra άνοιξε φέτος τον Απρίλιο στον ψαρότοπο της Ιερισσού. Ο κόλπος της μαζί με την εξωτερική πλευρά του Αγίου Όρους, δηλαδή από εκεί που βρίσκεται η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, είναι ευλογημένος να έχει όλων των ειδών τα ψάρια και τα θαλασσινά και μάλιστα σε αρκετή ποσότητα. Ο πατέρας του Γιώργου, του ιδιοκτήτη, έχει καΐκι καθώς είναι ψαράς από τα γεννοφάσκια του, οπότε κάθε πρωί προμηθεύει τον γιο του με όλα τα καλούδια της θάλασσας. Αναλόγως με την ψαριά διαμορφώνεται και το μενού. Τα μύδια που χρησιμοποιεί είναι από την κοντινή Ολυμπιάδα, τα κολοκυθάκια και οι πατάτες από τον τόπο, όπως και τα τυριά (Σταθώρης και Ντάντος).

Στο μενού υπάρχουν νόστιμες επιλογές ζυμαρικών με θαλασσινά, όπως για παράδειγμα το κριθαρότο με χταπόδι, και μεγάλη ποικιλία από παστά. Αν είστε τυχεροί, θα δοκιμάστε και ορκύνιο, ένα ψάρι που ανήκει στα τονοειδή, έχει κόκκινο κρέας και αφθονεί στην περιοχή. Εκτός από τσίπουρα και ούζο, που ενδείκνυνται με τους μεζέδες του Γιώργου, θα βρείτε και μια αξιόλογη λίστα κρασιών με ελληνικές και διεθνείς ετικέτες.

Armyra, Ιερισσός, Τ/23770-41.129. Στόχος είναι να λειτουργήσει όλο τον χρόνο, Δευτέρα-Κυριακή, 12:00-00:00

Kokkinos restaurant: αλίπαστα και αγιορείτικα μαγειρευτά

Ο Κόκκινος άνοιξε τη δεκαετία του ’60, όταν ο παππούς Σάββας, ο οποίος μέχρι τότε είχε το καφενείο στη Δάφνη του Αγίου Όρους, έφτιαξε ένα μαγαζί για να εξυπηρετεί κυρίως τους προσκυνητές. Σέρβιρε ως επί το πλείστον σουβλάκια και κανένα ψαράκι της περιοχής. Σήμερα, η τρίτη γενιά έχει εξελίξει την οικογενειακή επιχείρηση σε ένα πολύ καλό εστιατόριο θαλασσινών, το οποίο δίνει βάση στην αγιορείτικη κουζίνα, στα αλίπαστα και στα μαριναρισμένα ψάρια. Το μενού περιλαμβάνει λεμονάτο ψάρι με πλιγούρι, κρασάτο χταπόδι που βράζει στο ζουμί του με κόκκινο κρασί, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, και ψάρι φρικασέ με ντόπια χόρτα και κόλιανδρο. «Επιλέγουμε παχύ ψάρι ημέρας για το φρικασέ, όπως ροφό η μαγιάτικο», μου εξηγεί ο Σάββας, ο εγγονός. Ο κατάλογος συμπληρώνεται με πολύ νόστιμα μαγειρευτά, όπως γεμιστούς κολοκυθοανθούς, αλίπαστα (γαύρο, σαρδέλα, κολιό, ανάλογα την ψαριά) και αλησμόνητα μαρινάτα ψάρια και θαλασσινά. Πολύ καλή και η λίστα των κρασιών, η οποία περιλαμβάνει πολλές τοπικές ετικέτες, όπως τα κτήματα Κωνσταντάρα και Ταραζά. Γενικότερα, αν επισκεφθείτε το μαγαζί, ρωτήστε τον Σάββα να σας καθοδηγήσει –όλα τα πιάτα ημέρας και οι κρυφές νοστιμιές, όπως τα κρίταμα, δεν αναγράφονται.

Kokkinos Restaurant, Ουρανούπολη, Τ/23770-71.360. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, Δευτέρα-Κυριακή, 12:00-00:00

 

Το τζάκι: ψητά μούρλια

Η Χαλκιδική είναι ανεξάντλητη πραγματικά, όσο τη γυρνάς τόσο μαθαίνεις νέα μέρη, που για τους ντόπιους όμως είναι κλασικά. Το Τζάκι άνοιξε το 1983 στο Παλαιοχώρι, το χωριό των ελάτων κοντά στην Αρναία, από τον Δημήτρη Τσιούντο, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, Γιώργου. Σερβίρει αποκλειστικά ψητά της ώρας, το κρέας που χρησιμοποιεί προέρχεται από την περιοχή και αποφεύγει τα κατεψυγμένα. Σουβλάκια, πανσέτες, χοιρινό λουκάνικο με μυρωδικά, μπιφτέκι από τα χέρια της μαμάς του, μοσχαρίσιο συκώτι και παϊδάκια κοτόπουλου έχουν την τιμητική τους. Το μενού συμπληρώνεται από σαλάτα λάχανο, που είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού, φρεσκοκομμένες πατάτες τηγανητές, τυριά του τόπου (έχει μεγάλη παράδοση στην τυροκομία), φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης, καρότο και αγγουροντομάτα. Ταπεινό φαγητό που σε γοητεύει με τη νοστιμάδα του. Θα πιείτε ντόπιο τσίπουρο με γλυκάνισο ή άνευ, μπύρες και χύμα κρασί της περιοχής.

Το τζάκι, Παλαιοχώρι, Τ/23720-.41.404. Λειτουργεί όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι Δευτέρα-Κυριακή μετά τις 19:00 μέχρι τα μεσάνυχτα

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μακεδονία

Χαλκιδική

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών