ΕΞΟΔΟΣ

Οι πιο ωραίοι μεζέδες για ούζο στα μαγαζιά της Αθήνας

Το καλοκαίρι θέλει ούζο. Όχι όμως ξεροσφύρι. Σ' αυτά τα μαγαζιά βρήκαμε κάποιους από τους τους καλύτερους μεζέδες της Αθήνας που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο γλυκανισάτο απόσταγμα.

07.07.2023| Updated: 10.07.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Οι πιο ωραίοι μεζέδες για ούζο στα μαγαζιά της Αθήνας

Ποτό αγαπημένο, ποτό συντροφικό, το ούζο θέλει την κατάλληλη παρέα. Τους μεζέδες τους σωστούς. Αυτούς που του ταιριάζουν. Από μια απλή ντομάτα κομμένη στα τέσσερα, αγγούρι με μπόλικο αλάτι, δύο ελιές και ένα κομμάτι πικάντικο κασέρι, μέχρι ψητές πιπεριές με σκόρδο και ξίδι και κάθε λογής τουρσιά. Από τις ταραμοσαλάτες και τις μελιτζανοσαλάτες μέχρι τους κεφτέδες, κι από κάθε είδους παστό ή καπνιστό ψαρικό μέχρι μια σαρδέλα ψητή στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι. Είναι τέχνη αυτό το ταίριασμα. Για αυτό και συγκεντρώσαμε μερικούς από τους πιο ωραίους μεζέδες με τους οποίους συνοδεύουμε το ούζο μας σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας. Καρπός της γνώσης και της εμπειρίας των μαγείρων, μας ταξιδεύουν με γεύσεις παραδοσιακές κι άλλες πιο απρόσμενες, σε καλοκαιρινές στιγμές με άρωμα γλυκάνισου.

Ατλαντικός: Δυνατό τηγάνι και πατάτες χερίσιες

Δύσκολα θα προσέξεις τον Ατλαντικό έτσι όπως είναι κρυμμένος στο στενάκι στου Ψυρρή. Ο καφενές-μεζεδοπωλείο με τις χαρακτηριστικές κίτρινες καρέκλες θερινού σινεμά σερβίρει απλά, οικονομικά πιάτα, όπως ρεβυθάδα φούρνου, γαριδομακαρονάδα, και «ψαροσάντουιτς» με λαβράκι ή καλαμάρι σε κομμένη φραντζόλα. Από το τηγάνι βγαίνουν καλαμαράκια, γαρίδες και πατάτες κομμένες στο χέρι. Δεν δέχονται κρατήσεις οπότε φροντίστε να πάτε νωρίς. Γ.Π.

Αυλητών 7, Ψυρρή, Τ/213-03.30.850

Χταποδάκι ψητό στα κάρβουνα

Η λακέρδα του Πεζούλα

Ο Πεζούλας διατηρεί την απλότητα και την αίσθηση κουτουκιού που μας ταξιδεύει στις εποχές που μαζεύονταν οι μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές. Στο μενού βρίσκουμε ωραίους μεζέδες που έχουν την ψήφο των μερακλήδων και πολλοί έρχονται μόνο και μόνο γι’ αυτούς. Δοκιμάστε τη φάβα με καπνιστό χέλι, το ψητό χταπόδι, τα τηγανητά μπαρμπουνάκια και οπωσδήποτε τη λακέρδα. Μ.Π.

Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα, Τ/210-94.22.684,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔέκα ουζερί της Λέσβου που πρέπει να πας10 ουζερί της Λέσβου που πρέπει να πας

Ουζερί του Λάκη: Για γαύρο σοφρίτο και χταπόδι τουρσί

αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω, ουζερί αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω, ουζερί

Το παρεϊστικο ουζερί, που είναι σπαρμένο με ναυτικά στοιχεία και μεμοραμπίλια, έχει φίλους καλούς, που παροτρύνουν κι άλλους να έρθουν μέχρι εδώ να πιάσουν ένα από τα τραπέζια του μεσημέρι ή βράδυ. Όλο το μενού είναι μελετημένο για να ταιριάζει με το ούζο και πολλά πιάτα αλλάζουν ανάλογα την εποχή. Αυτές τις μέρες έχει υπέροχο στιφάδο χταπόδι, γαύρο σοφρίτο και χταπόδι τουρσί. Μ.Π.

Ελπίδος 16, Βικτώρια, Τ/210-82.13.776

Πέστροφα και τσιροσαλάτα στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Φέρνει ούζα από το Μεσολόγγι, τη Χίο, τη Σάμο, τις Σέρρες, την Άρτα και φυσικά και από τη Λέσβο ο Φάνης Θεοδωρόπουλος στο μεζετζίδικό του. Το μενού εκεί τραβάει μπόλικο ούζο και τσίπουρο, και οι λιχουδιές περιλαμβάνουν από γίγαντες μπουγιουρντί, με φέτα και σουτζούκι, παστιρμαδοπιτάκια καραμανλίδικα και παξιμάδι Τραχειάς με ανεβατό και ντομάτα, μέχρι καβουρμά βοδινό με πατάτες. Στο διάλειμμα από τα ψώνια μου, για ένα γρήγορο ουζάκι παραγγέλνω συνήθως ψαρικά, όπως πέστροφα καπνιστή, από τον Ταΰγετο, και καπνιστή τσιροσαλάτα Κομοτηνής. Ν.Μ.

Σωκράτους 1 και Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/210-32.54.184

Τα τηγανητά μύδια του Τραβόλτα

Στη λίστα κρασιών παίζουν πολλές επιλογές, και τη μπίρα τη δική τους μπορείς να δοκιμάσεις, η οποία είναι ειδικά φτιαγμένη για να ταιριάζει με τα θαλασσινά. Αλλά άμα έχεις όρεξη για ούζο, βάζεις στο πλάι του το μαστιχωτό χταπόδι -από τη Χαλκίδα έρχεται- που ψήνουν στα κάρβουνα, απλό, λιτό, ωραιότατο, τη φάβα με καπνιστό χέλι, τα θαυμάσια τηγανητά μύδια, που περνάνε από το αλεύρι, μπαίνουν σε έμπειρο τηγάνι και εμφανίζονται λίγο αργότερα στο τραπέζι, τροφαντά-τροφαντά, τραγανά και τρυφερά μαζί, παρέα με κρέμα παντζαριού. Και μετά είναι εκείνο το κλασικό πια σπετζοφάι με το χειροποίητο λουκάνικο σουπιάς, τις πιπεριές και τα μελωμένα ντοματίνια, που το αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή που το εμφάνισαν ο Σπύρος κι ο Βαγγέλης Λιάκος, πάνε πια μπόλικα χρόνια. Α.Σ.

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, Τ/210-57.19.222

Χταποδάκι στο Ουζερί Λέσβιον

Το πιο έμπειρο χταποδάκι της Αθήνας που ταιριάζει φούστα μπλούζα με το ούζο, το κάνουν οι Κακαρώνηδες, πατέρας και υιός, στο ουζερί τους στο Γαλάτσι. Η συνταγή από το νησί τους, τη Λέσβο, το θέλει μαστιχωτό, μασηστερό, ξεροψημένο έξω και ζουμερό εντός, με τη θάλασσα ακόμα μέσα του. Προσωπικά το θεωρώ ΤΟΝ μεζέ για ούζο, και έχω αποκτήσει το συνήθειο να τρώω το πλοκάμι με το χέρι, και να το βουτάω πριν από κάθε μπουκιά στο κανονάκι με το ούζο – κάντε το και θα με θυμηθείτε. Για να το πλαισιώσω ζητάω λαδοτύρι σαγανάκι και φασόλια πιάζ. Ν.Μ.

Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, Τ/210-29.23.689

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟύζο με μεζέ - 10 ούζα που αγαπάμε και κατιτίς για τσιμπολόγημαΟύζο με μεζέ: 10 ούζα που αγαπάμε και κατιτίς για τσιμπολόγημα

Τυροκαυτερή, αρμύρα με ντομάτα και κεφτέδες στου Βυρίνη

Η τυροκαυτερή του είναι από τις ωραίες, αφράτη, νόστιμη και καυτερή, η αρμύρα σωστά βρασμένη, καταπράσινη, σπάει η χλωρή της γεύση από τα ντοματίνια και το λαδολέμονο, και οι κεφτέδες τραγανοί απ’ έξω και με αφράτη την ψίχα τους. Στη δροσερή, αστική αυλή τους, στην πιο ωραία γειτονιά της πόλης, προσπερνάμε τα κρασιά και μερακλώνουμε με ουζοποσία. Ν.Μ.

Αρχιμήδους 11, Μετς, Τ/210-70.12.153

Καβουράκια στον Ζαρκαδούλα

Πιο καλτ δε γίνεται από αυτή την ψαροταβέρνα της πειραιώτικης φτωχογειτονιάς, που είναι ό,τι πιο κοντινό σε νησί μέσα στην πόλη, κι έχουν ωραίο τηγάνι όπου ξεροψήνουν από μπακαλιαράκια και κουτσομούρες, μέχρι μαριδάκια και αθερίνες. Ο Ζαρκαδούλας βέβαια είναι ξακουστός για τα καβουράκια του που τα ψήνει στα κάρβουνα, κι ύστερα τα σερβίρει με ένα απλό λαδολέμονο, για να ευχαριστηθείς τη γλυκιά γεύση του αφράτου ψαχνού τους, που τόσο πολύ ταιριάζει με τον γλυκάνισο και τη σπιρτάδα του ούζου. Ντοματοσαλάτα, πατάτες, ταραμοσαλάτα συμπληρώνουν το σετ. Ν.Μ.

Βιθυνίας 32, Νίκαια, Τ/210-42.52.770

Στο Αθηναϊκόν για σπιτική λακέρδα

Παντελής Βούλγαρης: Αθηναϊκόν, αναμνήσεις φαγητού σε γκρο πλαν.

Η ατμόσφαιρα σου ανοίγει την όρεξη για κουβέντες και μεζέδες. Καλλιτεχνικό στέκι με ιστορία από το 1932, βρίσκεται δύο βήματα από την πλατεία της Ομόνοιας. Τι τρώμε εκεί; Εκείνη την τέλεια, σπιτική λακέρδα δικής τους παραγωγής, ωραία ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, σαλάχι (αχνιστό ή τηγανητό) και -οπωσδήποτε- την old school σπεσιαλιτέ τους: κροκέτες, η καθεμιά τους με μια γαρίδα και μια καραβίδα σε εναγκαλισμό, συνοδεία «σως πικάντ». Φημίζονται και γιa την ψητή σαρδέλα τους. Το σέρβις είναι παλιάς κοπής, ευγενικό και αποτελεσματικό. Γ.Π.

Θεμιστοκλέους 2, Ομόνοια, Τ/210-38.38.485

H γαρδούμπα γαρίδας στο Bocas meze

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bocas Meze (@bocas.meze)

Έχει να προτείνει διάφορες απρόσμενες νοστιμιές ο κατά το ήμισυ Σπανιόλος και κατά το ήμισυ Κερκυραίος σεφ Μίλτος Αρμένης σ’ αυτό το ιδιαίτερο μαγαζί της Νέας Φιλαδέλφειας, που βλέπει με τον δικό του τρόπο την κουλτούρα του μεζέ. Αλλά τις γαρίδες, που τις τυλίγει με μπόλια και εντεράκια, φτιάχνοντας τα μερακλίδικα θαλασσινο-στεριανά γαρδουμπάκια του μαγαζιού, δεν μπορώ να μην τις ξεχωρίσω. Τα αχνιστά μύδια με τσορίθο και τα καβούρια σχάρας με BBQ sauce από κεφάλια γαρίδας είναι μερικά ακόμη πιάτα που μπορείτε να βάλετε πλάι στο ούζο σας στην αυλή με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, που στήνει νόστιμο σκηνικό για μοιρασιά και παρέα. Α.Σ.

Προύσης 13, Nέα Φιλαδέλφεια, Τ/ 210-25.80.908 

Ψαροκαστέλλα: Μελωμένο χταπόδι και πιπεράτες γαρίδες

Αυτή η πιπεράτη σάλτσα τους, με αρώματα εσπεριδοειδών, λίγο γλυκιά, λίγο ξινή και λιγουλάκι πικάντικη, ταιριάζει τέλεια με τις γάμπαρες. Το χταπόδι –από τη Χίο– το φτιάχνουν μελωμένο, το σβήνουν με ημίγλυκο κρασί και βάζουν στο τέλος λίγο φρέσκο λάδι και χειροποίητο ξύδι από την Κρήτη. Το πιο μαλακό χταπόδι που έχω φάει. Η ταραμοσαλάτα είναι κι αυτή χειροποίητη, τη φτιάχνουν κάθε πρωί. Ο πιο ωραίος μεζές όμως είναι τα βουτυράτα ζακετάκια –ξαδέλφια της γλώσσας–, όταν βέβαια υπάρχουν. Στα ποτήρια μας ούζο σε διάφορες ετικέτες από την πατρίδα τους τη Χίο. Μ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

Λέσβος: Ούζο Λέσβου και μεζέδες

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Σημείο συνάντησης της λεσβιακής διασποράς στην Αθήνα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘60 η Λέσβος της Εμμανουήλ Μπενάκη είναι πλέον αγαπημένο στέκι για όσους θέλουν να πιουν το ούζο τους συνοδεία νησιώτικων γεύσεων. Στα ράφια του μαγαζιού φιλοξενούν γύρω στις δεκαπέντε ετικέτες ούζων από το νησί. Τα απολαμβάνουμε με απλούς μεζέδες όπως πατατοκεφτέδες, τηγανητές ξιδάτες σουπιές, φασόλια πιάζ, χρυσοτηγανισμένα κολοκυθάκια και ωραία μαρινάτα. Γ.Π.

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, Τ/210-38.14.525

Ουζερί Όρμος Αφροδίτης: Ουζάκι και μπουμπουριστοί με θέα

Ο Κώστας Αντωνοδημητράκης άνοιξε το καφενεδάκι του το 1981 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά και συνεχίζει δυναμικά. Σερβίρει κάθε μέρα στους πελάτες του λιχουδιές από την πατρίδα του, την Κρήτη, φρέσκα θαλασσινά και ψαράκι. Καλαμαράκια τραγανά και μαλακά και δίπλα γαρίδες, γλυκές και ζουμερές, το σήμα κατατεθέν του ουζερί. Μ.Π.

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/695-51.37.739

 

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Νίκαια

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών