ΕΞΟΔΟΣ

5 έμπειρα μαγαζιά για θαλασσινούς μεζέδες στον Πειραιά

Γιουβέτσι με μύδια ή γλυκές, ζουμερές, γαρίδες στο τηγάνι; Χταπόδι ή καλαμαράκια; Στις γειτονιές του Πειραιά τα βρίσκουμε όλα.

21.03.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
5 έμπειρα μαγαζιά για θαλασσινούς μεζέδες στον Πειραιά

Οι πρώτες ημέρες της Σαρακοστής μάς οδηγούν σε ψαρομάγαζα από τα Καμίνια μέχρι το Χατζηκυριάκειο, στις ανηφοριές της Καστέλλας και στην Ακτή Θεμιστοκλέους για μελωμένα χταπόδια, τραγανά καλαμαράκια, όστρακα και γαρίδες εξπρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜετρό Πειραιά: 14 νόστιμες στάσεις γύρω από το Δημοτικό ΘέατροΜετρό Πειραιά: 14 νόστιμες στάσεις γύρω από το Δημοτικό Θέατρο

 

Η Ψαροκαστέλλα έχει μια σάλτσα μυστική

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Δεν πέφτεις τυχαία πάνω σε αυτό το μαγαζί, που κρύβεται στις ανηφοριές της Καστέλλας. Σε ένα σημείο της γειτονιάς που θυμίζει χωριό, η Ψαροκαστέλλα απλώνει τραπέζια στην «παραλία» του δρόμου και οι πελάτες λιάζονται στο φως που χώνεται ανάμεσα από τις χαμηλές πολυκατοικίες. Αυτοκίνητο περνάει σπάνια. Όσο ο Κώστας εξηγεί τα του μενού, η σύζυγός του, Μαρία, μαγειρεύει στην κουζίνα, ενώ οι δύο γιοι τους σερβίρουν και φροντίζουν για όλα τα υπόλοιπα. «Είμαι από τη Χίο, αλλά έμαθα να μαγειρεύω δίπλα στη μητέρα μου, που ήταν Πολίτισσα», λέει η Μαρία. Τα ξαδέρφια της, που μένουν ακόμα στο νησί, έχουν τα δικά τους καΐκια και την προμηθεύουν με ολόφρεσκη πρώτη ύλη. Και τα σωστά ψημένα ψάρια και η χειροποίητη ταραμοσαλάτα και το μαλακό, μελωμένο χταπόδι που σβήνει με ημίγλυκο κρασί είναι όλα λόγοι για να αναζητήσει κανείς το μαγαζί, αλλά η σπεσιαλιτέ της είναι οι γαρίδες. Τις σερβίρει με μια αραιή, ελαφρώς ξινή και ένα τσικ πικάντικη σάλτσα, τα συστατικά της οποίας κρατάει μυστικά. Παρόλο που το μαγαζί δεν βλέπει θάλασσα, οι βουτιές ξεκινάνε όταν το συγκεκριμένο πιάτο φτάνει στο τραπέζι.

Ψαροκαστέλλα, Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/210-42.22.237

 

Στην πιάτσα του Χατζηκυριάκειου βρίσκεται ο Γιάννης

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός

Στην ψαρόπιατσα του Χατζηκυριάκειου, ο Γιάννης είναι σταθερή αξία. Πάνω στη λεωφόρο Χατζηκυριακού, απέναντι από τα σχολεία, η μικρή ταβέρνα μαζεύει εδώ και 30 χρόνια όσους αγαπούν τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά. Η οικογένεια πίσω από το μαγαζί είναι Πειραιώτες με καταγωγή από τη Σύμη, εξ ου και το φρέσκο συμιακό γαριδάκι, που δεν λείπει σχεδόν από καμία παραγγελία. Ξέρουν και διαχειρίζονται σωστά την πολύ καλή πρώτη ύλη – από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα ψάρια που εξασφαλίζουν καθημερινά. Η κρεμμυδάτη ταραμοσαλάτα, τα καλοβρασμένα χόρτα, το μαστιχωτό χταπόδι και τα μύδια σαγανάκι με ξινούτσικη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι μερικά ακόμα από τα highlights του μενού.

Ο Γιάννης, Λεωφ. Χατζηκυριακού 107, Τ/210-41.80.160

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 προτάσεις για κυριακάτικα τραπέζια στην Αθήνα (παραδοσιακά και αλλιώτικα)5 προτάσεις για κυριακάτικα τραπέζια στην Αθήνα (παραδοσιακά και αλλιώτικα)

 

Στο Καπηλειό του Ζάχου τρώμε πλάι σε κρασοβάρελα

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστρατή

Κρασοβάρελα και κλίμα άλλης εποχής συναντά κανείς στο μαγαζί του Χρήστου Ζάχου στα Καμίνια. Ο Βασίλης Μπαταγιάνης ήταν εκείνος που το πρωτοάνοιξε τη δεκαετία του ’60, όταν το μενού άρχιζε και τελείωνε με κρασί και οι μεζέδες ήταν εκεί απλώς για συνοδεία. Χρόνια αργότερα ο κύριος Ζάχος, πελάτης του παππού Μπαταγιάννη, έριξε την ιδέα της «διαδοχής» και σύντομα ανέλαβε το ιστορικό ταβερνάκι μαζί με τη γυναίκα του, Βαΐα. Η τελευταία, μαζί με άλλες πέντε γυναίκες, έχουν σήμερα τον πρώτο λόγο στην κουζίνα. Πολλοί είναι αυτοί που έρχονται για τα κρεατικά τους (ειδικά εκείνο το γεμιστό μπιφτέκι-μεγαθήριο), αλλά τα θαλασσινά είναι εξίσου δυνατό χαρτί του καταστήματος. Ανάλογα με τη μέρα, ψήνουν και τηγανίζουν διαφόρων λογιών μικρά ή μεγαλύτερα ψάρια (sos τα μπακαλιαράκια) και σερβίρουν γενναιόδωρες μερίδες με τηγανητό καλαμάρι, γαρίδες ή καραβιδάκια. Τα οπωροκηπευτικά τους τα φέρνουν απευθείας από τη λαχαναγορά του Ρέντη, ενώ όλα τα υπόλοιπα έρχονται από μικρούς προμηθευτές της γειτονιάς.

Καπηλειό του Ζάχου, Κομοτηνής 37, Καμίνια, Τ/210-48.13.325

 

Στου Κώστα του ναυτικού το ουζερί, στον Όρμο Αφροδίτη

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Κοντά στο θαλασσινό αεράκι της Πειραϊκής έφτιαξε πριν από 40 χρόνια το ουζερί του ο κύριος Κώστας Αντωνοδημητράκης. Ναυτικός στο επάγγελμα, αποφάσισε κάποια στιγμή να αράξει στον Όρμο της Αφροδίτης και από τότε περνάει εκεί τις μέρες του ετοιμάζοντας λίγα, απλά και περιποιημένα φαγητά. Μια στο τόσο φεύγει, μόνο για να φέρει νοστιμιές από το νησί του, την Κρήτη. Η χωριάτικη που σερβίρει το όμορφο καφενεδάκι είναι εμπλουτισμένη με μικρές ελιές από το οικογενειακό του χωράφι και ένα γερό ράντισμα με ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο του χωριού του, τα Καλύβια Μονοφατσίου στο νότιο Ηράκλειο. Από το τηγάνι του βγαίνουν τραγανά καλαμαράκια και ζουμερές γαρίδες. Όταν ο Μιχάλης, ο ψαράς που έρχεται κάθε πρωί από τον απο κάτω όρμο, πιάσει κανένα ψάρι, ο κύριος Κωστής θα το ψήσει στη σχάρα για να το απολαύσουν οι πελάτες του μαζί με τη θέα και την τσικουδιά.

Όρμος Αφροδίτης, Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/6955-13.77.39

 

Γαρίδες και μπαρμπούνια εξπρές από τη Μαργαρώ

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Η ταχύτητα είναι μία μόνο από τις αρετές ενός γεύματος στη Μαργαρώ, το τηγανιτζίδικο–θεσμό του Χατζηκυριάκειου. Βοηθάει και το γεγονός πως οι πελάτες δεν χρειάζεται ούτε να κοιτάξουν το μενού, ούτε να το πολυσκεφτούν. Μπαρμπούνια, γαρίδες ή και τα δύο; Αυτό μόνο έχεις να αποφασίσεις. Αναφέρεις την ποσότητα που θες και, μέχρι να πιεις τις πρώτες γουλιές από την μπίρα σου, τα χρυσοτηγανισμένα θαλασσινά έχουν φτάσει μπροστά σου. Αγναντεύοντας τη Σχολή Δοκίμων ακριβώς δίπλα, τρως τα ψαράκια που φτάνουν τραγανά και δίχως καμία βαριά αίσθηση λαδιού (είπαμε, το τηγάνι είναι έμπειρο και τα λάδια αλλάζονται συνεχώς) και τις φανταστικές γαρίδες με τα ζουμιά τους και το χοντρό τους αλάτι. Μια ντοματοσαλάτα και μια φραντζόλα ψωμί είναι τα μόνα συνοδευτικά. Δεν θες τίποτε άλλο.

Μαργαρώ, Λεωφ. Χατζηκυριακού 126, Πειραιάς, Τ/210-45.14.226

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ Νίκαια τρώει σουβλάκι με σάλτσα και χειροποίητο γύρο στον Μπίλη απ’ το ‘77Η Νίκαια τρώει σουβλάκι με σάλτσα και χειροποίητο γύρο στον Μπίλη απ’ το ‘77 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάμε πλατεία; 19 νόστιμα στέκια που αγαπάμε σε πιάτσες της ΑθήναςΠάμε πλατεία; 19 νόστιμα στέκια που αγαπάμε σε πιάτσες της Αθήνας

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 1033.

Για ψάρι

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών