ΕΞΟΔΟΣ

Μια γαστροταβέρνα στο Λασίθι με θέα θάλασσα και κουζίνα φρέσκια ελληνική

Μπαρμπούνια σοφρίτο, ραβιόλια γεμιστά με κουνέλι στιφάδο και μουσακάς με μοσχάρι λιωτό σε ρολάκια μελιτζάνας… Η Taverna του Daios Cove το έχει πάει σε άλλο επίπεδο.

08.07.2022
Μια γαστροταβέρνα στο Λασίθι με θέα θάλασσα και κουζίνα φρέσκια ελληνική

Φιλέτα μπαρμπουνιού σοφρίτο: ελαφροψημένα, κατά τον ιδεώδη τρόπο, με μια χαλαρή, ζουμερή σάλτσα με λεμονόχορτο και τηγανητό φαγόπυρο, που προσθέτει το στοιχείο του τραγανού και μια νοστιμιά καβουρδισμένου καρπού στο πιάτο. Εξαιρετικό.

Κεφτέδες μπακαλιάρου: τραγανότατοι και ζουμερότατοι και ψαρένιοι. Με μαγιονέζα πλουμισμένη με χλωρό κρεμμύδι. Ζητά ζύθο το ασπαίρον αυτό τηγανητό. Τέλειος μεζές.

Καλαμάρι στη σχάρα, κρουστό και μαστιχωτό, με τραγανά πράσινα φασολάκια σόγιας edamame και κρεμμυδόζουμο. Το ψητό του θαλασσινού με το χλωρό του φασολιού, μμμμμ!

Αθηναϊκή σαλάτα με ψάρι ημέρας, καπνιστή μαγιονέζα, πράσινο μήλο, πέρλες μοσχολέμονου και σκόνη αυγοτάραχου για την πικάντικη τσαχπινιά. Παρότι μαγιονεζάτο, είναι ένα εξόχως φίνο, δροσερό πιάτο. Το φρέσκο ψάρι μοσχοβολά.

Ψάρι ημέρας (πετύχαμε πελαγίσιο λαβράκι) ψητό με βλίτα αχνιστά και έναν λεμονάτο ζωμό από βασιλομανίταρα. Βουνό και θάλασσα και μια λαχταριστή ωδή στην απλότητα.

Ραβιόλια γεμιστά με κοκκινιστό κιμά κουνελιού, πλούσια κρέμα κρητικής γραβιέρας και κρεμμυδάκια για στιφάδο. Το σουλούδικο πιάτο ζητά σοβαρότατα κρασιά και ευτυχώς η λίστα έχει κάμποσα από δαύτα.

Το αυτό και το επόμενο: ρολά μελιτζάνας γεμιστά με σιγομαγειρεμένο λιωτό μοσχάρι, κοκκινιστό, σκεπασμένα με μια αφράτη κρέμα μπεσαμέλ. Το όλον γαρνίρεται με τραγανές τηγανητές «ταλιατέλες» από κολοκύθι και πατάτα. Ένας μουσακάς μοδάτος και μελάτος, ρευστός, λουκούμι θα λέγαμε.

O σεφ του Taverna, Ζάχος Παπαδάκης.

Μου άνοιξε (ξανά) η όρεξη τώρα που περιγράφω τα πιάτα που απολαύσαμε στην Taverna, τη συγκινητικής νοστιμιάς και ωραιότητος γαστροταβέρνα στον κλειστό σαν όστρακο όρμο του ξενοδοχείου Daios Cove στον κόλπο Μιραμπέλου Αγίου Νικολάου Κρήτης. Αχ, να ’μουν εκεί τώρα!

Την κουζίνα μαστορεύει ο ντόπιος Ζάχος Παπαδάκης, ένας σπαρταριστός μάγειρας. Ελληνική έμπνευση αλλά και εξωστρέφεια, κόμφορτ στοιχεία, αρκετά σουξέ της ντόπιας παράδοσης μεταφερμένα στο σήμερα με γούστο και επιμέλεια, αρκετό ψάρι (πώς αλλιώς;), ωραία τοπικά προϊόντα, ωραία κρασιά, όλα συναρμοσμένα δεξιοτεχνικά σε μια παραθαλάσσια θερινή κουζίνα της τέρψης.

Το γεύμα ξεκινά με ψωμί, ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας και μια σάλτσα από (ψητή;) ντομάτα για το ψωμί ή το πιρούνι μας. Η ορεκτική αυτή αρχή, καλοκαιρινή και ελληνική, προοικονομεί θαυμάσια τη συνέχεια.

Taverna Daios Cove

Daios Cove, Βαθύ, Άγιος Νικόλαος, Κρήτη
  • Τηλέφωνο : 28410-62640
  • Κόστος : Περί τα 40-45 ευρώ κατ’ άτομο (χωρίς ποτά)
  • Ωράριο : Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά μεσημέρι-βράδυ, για τους πελάτες του ξενοδοχείου.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Κ», τεύχος 996.

Εστιατόρια

Εστιατόριο για κρέας

Εστιατόριο για ψάρι

Κρήτη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών