ΕΞΟΔΟΣ

Mystic: Brunch, πίτσα και μεσογειακή κουζίνα πίσω απ’ το Καλλιμάρμαρο

Σε ένα κτίριο με αίσθηση παλιάς Αθήνας και vintage διακόσμηση βρίσκεται το Mystic – το «αδερφάκι» του γνωστού Mystic Pizza των Εξαρχείων.

26.04.2022| Updated: 28.04.2022
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστρατή
Mystic: Brunch, πίτσα και μεσογειακή κουζίνα πίσω απ’ το Καλλιμάρμαρο

Πίσω από το Καλλιμάρμαρο, σε ένα κτίριο με αίσθηση παλιάς Αθήνας και vintage διακόσμηση βρίσκεται το Mystic, το «αδερφάκι» του γνωστού Mystic Pizza των Εξαρχείων (Εμμανουήλ Μπενάκη 76, T/ 210-38.39.500) που τάισε για πρώτη φορά τους Αθηναίους με πίτσα και ζυμαρικά από αλεύρι κάνναβης πριν από μια εικοσαετία, όταν αντίστοιχα προϊόντα ήταν σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Μέρος του όμορφου κτιρίου βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1900 – κάποιοι θα θυμούνται ίσως την ταβέρνα του Μεγαρίτη που στεγαζόταν εκεί. Σήμερα, στους τρεις ορόφους του μπορεί να δοκιμάσει κανείς ένα μεσογειακό μενού με πολλές vegan επιλογές.

Το ισόγειο του Mystic έχει ιστορία από το 1900

Βρώσιμα είδη κάνναβης πωλούνται στο ισόγειο του Mystic
Στη σάλα του Mystic, πίσω απ’ το Καλλιμάρμαρο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε μετά τη βόλτα στο Μουσείο Γουλανδρή;Πού τρώμε μετά τη βόλτα στο Μουσείο Γουλανδρή;

Το φαγητό

Με λεπτή, τραγανή και ελαφρώς ψωμένια ζύμη, η πίτσα του Mystic κρύβει το μυστικό της στη βάση της, φτιαγμένη από μείγμα αλεύρων -περιλαμβάνει και αλεύρι οργανικής κάνναβης-, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη και θαλασσινό αλάτι. Παραγγέλνοντας την Avocado θα γευτείτε μια φρέσκια πίτσα με μανιτάρια, ντομάτα, αβοκάντο με λίγες σταγόνες λεμόνι, ρόκα και μπούκοβο, χορταστική και ταυτόχρονα ελαφριά. Το αλεύρι κάνναβης που προτιμούν εδώ λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας -διαθέτει υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης καθώς και ω3 και ω6 λιπαρά- βρίσκει τη θέση του και στα φρέσκα ζυμαρικά του μενού, όπως οι Mystic ταλιατέλες με κόκορα κρασάτο. Oι σπόροι κάνναβης είναι επίσης το τραγανό στοιχείο σε πολλές από τις σαλάτες. Δοκιμάσαμε την Tahini με μαρούλι, ρόκα, φέτες πορτοκαλιού, κράνμπερι, κανναβόσπορο και σάλτσα ταχνινιού.

Avocado: πίτσα με φρέρκα μανιτάρια, ντομάτα, αβοκάντο με λίγες σταγόνες λεμόνι, ρόκα και μπούκοβο
Κόκορας κρασάτος με φρέσκες ταλιατέλες από αλεύρι κάνναβης

Στο ισόγειο του εστιατορίου, ακριβώς πριν από τη κεντρική σάλα, λειτουργεί το γλυκοπωλείο που σερβίρει τα επιδόρπια του καταλόγου. H τάρτα σοκολάτας, το cheesecake με σοταρισμένους σπόρους κάνναβης, το vegan μπανανόψωμο και ο vegan σοκολατένιος κορμός με ταχίνι είναι μερικά μόνο από αυτά. Από τον ίδιο χώρο μπορεί κανείς να προμηθευτεί και κάποια επιλεγμένα προϊόντα για το σπίτι – φιάλες κρασιού ή βρώσιμα είδη κάνναβης, όπως τα παξιμάδια και το αλεύρι που φτιάχνεται και συσκευάζεται στο εργαστήριο της επιχείρησης.

Η ήσυχη, μεγάλη ταράτσα είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να πάρουν το πρωινό τους στον ήλιο, να διαβάσουν ή να δουλέψουν με τον υπολογιστή τους. Πολλά φυτά, αλλά και το ιδιαίτερο μπαρ -ένα ανακατασκευασμένο περίπτερο του ‘50 με κρεμασμένες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής-, δίνουν χαρακτήρα στον χώρο.

Το μπαρ στην ταράτσα του Mystic: ένα ανακατασκευασμένο περίπτερο του ‘50 με κρεμασμένες εφημερίδες και περιοδικά της εποχής
Η ήσυχη, μεγάλη ταράτσα είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να πάρουν το πρωινό τους στον ήλιο, να διαβάσουν ή να δουλέψουν με τον υπολογιστή τους

Το πλούσιο brunch περιλαμβάνει από smoothies, όπως το Cannabis Calm με γιαούρτι καρύδας, χουρμάδες, αμυγδαλοβούτυρο, λιναρόσπορο, σπόρους κάνναβης, κανέλα και γάλα καρύδας, μέχρι πουτίγκα chia, καγιανά από τόφου με ντομάτα πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, ομελέτα με βιολογικά αυγά ή vegan ομελέτα από ρεβυθάλευρο. Για τους πιο πεινασμένους σερβίρεται και burger – και σε vegan παραλλαγή με κιμά Beyond.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣTo Winners θα σε κερδίσει ακόμη κι αν δεν είσαι veganTo Winners θα σε κερδίσει ακόμη κι αν δεν είσαι vegan

Mystic

Φερεκύδου 2, Καλλιμάρμαρο
  • Τηλέφωνο: 210-95.92.092
  • Κόστος: 15-30 ευρώ/άτομο

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Pizza

Εστιατόρια

Αθήνα

Παγκράτι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών