ΕΞΟΔΟΣ

Στο Τιγρέ των Εξαρχείων πάμε με λάπτοπ (και συνεχίζουμε με κρασιά)

Στο νέο, φιλόξενο καφέ-μπαρ στα ψηλά της Μαυρομιχάλη μπορείς να διαβάσεις με την ησυχία σου, να δουλέψεις και να φας σπιτικού στυλ πρωινό πριν συνεχίσεις με κρασιά, κοκτέιλ, ίσως και χορό.

11.01.2023
Στο Τιγρέ των Εξαρχείων πάμε με λάπτοπ (και συνεχίζουμε με κρασιά)

Στα ψηλά της Μαυρομιχάλη, σε ένα αρκετά ήσυχο, εκτός πιάτσας, σημείο άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες το Τιγρέ. Εκτός από χαριτωμένο όνομα το νέο καφέ-μπαρ είναι και όμορφο, χωρίς να είναι αφόρητα απορροφημένο με την εικόνα του, ενώ έχει ήδη γίνει στέκι για όσους ψάχνουν ένα χαλαρό σημείο να μελετήσουν ή να δουλέψουν με το λάπτοπ τους. Σερβίρει επίσης πρωινό, απλά σνακ όπως ένα χοτ ντογκ με λουκάνικο Κυθήρων ή μπρουσκέτες μαζί με κρασιά Ελλήνων παραγωγών και κοκτέιλ με εξωτικές πινελιές.

Η θέση

Ψηλά στα Εξάρχεια, σε μια γωνία της Μαυρομιχάλη μακριά από τις γνωστές πιάτσες. Θα το ξεχωρίσεις από την κίτρινη σιδεριά και την κόκκινη τίγρη στην ταμπέλα.

Ο χώρος

Οι τρεις φίλοι που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα (ο Λευτέρης Μαθιουδάκης με εμπειρία στον χώρο του καφέ, ο Μιχάλης Σίας των χειροποίητων παγωτών Morris Brown και η αρχιτέκτονας Ιωάννα Βολάκη που επιμελήθηκε τον χώρο) ήθελα να φτιάξουν ένα μαγαζί όχι τόσο «στημένο» και «έτοιμο για φωτογράφιση» αλλά περισσότερο ένα σημείο που θα μπορούσε να γίνει στέκι. Στην πράξη έχουν δημιουργήσει έναν cosy χώρο με φυτά, βολικές γωνιές, ξύλινα booths, αναφορές στη δεκαετία του ‘90, αναμνηστικά από ταξίδια και φωτογενή στοιχεία όπως μια στραφταλιζέ κουρτίνα-κρόσια. Το Τιγρέ είναι ινσταγκραμικό αλλά κρατάει και μια ωραία diy αίσθηση.

Τι τρώμε-τι πίνουμε

Ο κατάλογος είναι μικρός και περιεκτικός. Έχουν specialty καφέ της Cafeistas (αυτή την εποχή ένα αφρικάνικο blend και έναν μονοποικιλιακό από τη Βραζιλία) και για πρωινό κάνουν τηγανητά ή βραστά αυγά που σερβίρουν με γραβιέρα, νούμπουλο (το κερκυραϊκό «προσούτο»), βούτυρο, μέλι και προζυμένιο ψωμί από την Πνύκα. Από τον ίδιο φούρνο προμηθεύονται και τα υπόλοιπα ψωμιά τους, όπως το μπριος για το σάντουιτς με τηνιακό τυρί, κόπα, ρόκα και ντοματίνια. Φτιάχνουν επίσης scones, σπιτική γκρανόλα με γιαούρτι και μέλι αλλά και ένα χοτ ντογκ με λουκάνικο Κυθήρων, χειροποίητη μουστάρδα, κρεμμύδι τουρσί και ξινολάχανο.

Η Μαρία Πρασσά που έχει επιμεληθεί το μενού έχει φροντίσει να υπάρχει καθημερινά μια διαφορετική σούπα και μια τραγανή σαλάτα με πλιγούρι, ραπανάκι, αμύγδαλο, φέτα και σουσάμι. Αργότερα, μαζί με το κρασί ή το ποτό, προτείνει μερικές απλές μπρουσκέτες με λαχανικά, αλλαντικά και τυριά που έχει επιλέξει από τα Καραμανλίδικα του Φάνη. Μια μικρή έκπληξη του καταλόγου είναι το γλυκό: μασουράκια (ή μαστιχάκια), το γλυκό που κάνουν οι Χιώτες στις γιορτές. Η αρχιτέκτονας του Τιγρέ, Ιωάννα Βολάκη, έχει καταγωγή από το νησί και το έβαλε με σκοπό να εξασφαλίσει για το μαγαζί τα γεμιστά με αμύγδαλο ρολάκια από το φημισμένο χιώτικο ζαχαροπλαστείο Μονιώδη.

Τα τέσσερα signature κοκτέιλ που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σαμπανιώτης έχουν όλα από ένα εξωτικό στοιχείο: στο Dark and Stormy έχει προσθέσει για παράδειγμα τονκα, ενώ το daiquiri μαζί με το ρούμι, το γκρέιπφρουτ και το λάιμ νοστιμεύει με pandan (ασιατικό φυτό με γεύση που θυμίζει βανίλια και καρύδα). Όσο για τα κρασιά, ανάμεσα στις έντεκα επιλογές βρίσκουμε αποκλειστικά Έλληνες παραγωγούς και ετικέτες, όπως το ιδιαίτερο ροζέ του Θυμιόπουλου από Ξινόμαυρο.

Τιγρέ

Μαυρομιχάλη 98, Εξάρχεια

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

All day

Αθήνα

Εξάρχεια

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών