Μεζές περιωπής η τηγανιά. Εύκολος, γρήγορος και γιορτινός και όπως όλοι οι μεζέδες φτιάχτηκε για να μοιράζεται.

Με παράδοση από τα χοιροσφάγια, είθισται η τηγανιά να γίνεται με χοιρινό και μάλιστα με σχετικά λιπαρό κομμάτι. Γίνεται βέβαια ωραιότατη με καβουρμά, με αλλαντικά, με προσθήκη τυριού, λαχανικών αλλά και με αγριόχοιρο, μοσχάρι και κοτόπουλο, ακόμα και με θαλασσινά. Η κρητική τηγανιά, το «φουκάκι», γίνεται ακόμα παραδοσιακά μόνο με χοιρινό (συνηθίζουν να προσθέτουν και λίγη πανσέτα για περισσότερο λίπος και νοστιμιά) και τα φημισμένα Μαλεβιζιώτικα λεμόνια. Στα Επτάνησα ετοιμάζουν τηγανιές με ιταλικές επιρροές όπως τα περίφημα «Σκαρτοτσέτα» (κοκκινιστά ρολάκια μοσχαριού, γεμιστά με τυρί και μυρωδικά). Η πληθωρική αυτή συνταγή έχει τα πάντα! Κρέας, τυριά, μυρωδικά, αυγά, ντομάτα και κρασί συνδυάζονται αναπάντεχα σε μια απίθανη τηγανιά. 

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου συνδυάζουν νοστιμότατα τις τοπικές και εποχικές πρώτες ύλες όπως αλλαντικά, λουκάνικα, πράσα, μανιτάρια κ.ά. και τις ετοιμάζουν σε ένα τηγάνι εύκολα και γρήγορα, τόσο γρήγορα σχεδόν όσο χρειάζεται να μαζευτεί η παρέα γύρω από το τραπέζι και να βγάλει τα ποτήρια για το κρασί ή το τσίπουρο. 

Το μόνο που χρειάζεται να προσέξουμε είναι να κόψουμε τα κομμάτια του κρέατος αλλά και των λαχανικών σε μικρά και ισομεγέθη κομμάτια, ώστε να ψηθούν γρήγορα και να μαλακώσουν ομοιόμορφα. 

Επιλέγουμε από τις απίθανες συνταγές του αφιερώματος και γιορτάζουμε με τον απολαυστικότερο τρόπο της Αποκριές. 

Ένα καλοζυμωμένο ψωμί κρίνεται απαραίτητο για να βουτάμε στη λαδερή σαλτσούλα. 

Δείτε εδώ 17 συνταγές για τηγανιά:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών