ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPancake με μήλο, κανέλα και τραγανή, ψιχουλιαστή επικάλυψηPancakes, κρέπες ή τηγανίτες; 20 συνταγές για να διαλέξετε

Αυγοφέτες φτιάχνουν σε πολλές χώρες του κόσμου και φυσικά και στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό τις αποκαλούν συνήθως french toast, δηλαδή γαλλικό τοστ. Οι ίδιοι οι Γάλλοι όμως τις ονομάζουν pain perdu, που θα πει «χαμένο ψωμί», ονομασία απόλυτα ταιριαστή με το εν λόγω σνακ, αφού οι αυγοφέτες παντού σχεδόν ήταν ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσουν το μπαγιάτικο ψωμί, μαλακώνοντάς το σε μείγμα γάλακτος και αυγού και έπειτα τηγανίζοντάς το. Πρόκειται δηλαδή για μια μορφή τηγανίτας ή ένα πρωτόλειο, πιο απλό και άκοπο pancake.

Ζήτω το μπαγιάτικο ψωμί!

Γενικώς, έχει ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τα είδη γλυκών (και αλμυρών) που γίνονται αξιοποιώντας το μπαγιάτικο ψωμί. Σε εποχές πιο σοφές από τη δική μας, με λιγότερη σπατάλη και μεγαλύτερο σεβασμό για τον κόπο που ενείχε η παραγωγή της τροφής, τίποτε δεν πήγαινε χαμένο. Έβρισκαν ένα σωρό υπέροχους τρόπους να μεταποιήσουν τα υλικά που κινδύνευαν να χαλάσουν φτιάχνοντας ένα εντελώς καινούργιο πιάτο ή μια λιχουδιά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι πουτίγκες ψωμιού (bread puddings), τις οποίες έφτιαχναν από παλιά περιχύνοντας το χθεσινό ψωμί με έναν χυλό και το έψηναν, προσθέτοντας και σταφίδες ή μήλα και ό,τι άλλο είχαν διαθέσιμο. Είναι ακόμα ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Αγγλία. Στη Βόρεια Ιταλία, πάλι, έχουν την παραδοσιακή torta di pane ή torta paesana, ένα κέικ από παλιό ψωμί, ενώ στην Ισπανία έχουν το Pan de Calatrava, κάτι ανάμεσα σε bread pudding και κρεμ καραμελέ. Στην Τοσκάνη έχουν και μια υπέροχη καλοκαιρινή σαλάτα, την panzanella, με ντομάτες, κρεμμύδια και παλιό ψωμί που μουλιάζει στο λάδι (ξέρουμε και οι Έλληνες πόσο νόστιμη είναι η παπάρα!). Στην Τσεχία πάλι φτιάχνουν κάτι dumplings με βάση το μπαγιάτικο ψωμί, τα knedlíky, που τα βράζουν και τα σερβίρουν μαζί με σαλτσάτα φαγητά. Η λίστα είναι πραγματικά αμέτρητη. Για να επιστρέψουμε όμως στις αυγοφέτες, είναι πραγματικά ένα σχεδόν παγκόσμιο σνακ. Όπου υπήρχε ψωμί, υπήρχαν σίγουρα και αυγοφέτες. Εμείς συγκεντρώσαμε εδώ τις αγαπημένες μας συνταγές, αλμυρές και γλυκές, και ξεκινάμε να φτιάχνουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαντορινιά αυγά μάτια με πελτέΠρωινό: 32 συνταγές για να ξεκινήσει καλά η μέρα

Δείτε εδώ 12 υπέροχες συνταγές για αυγοφέτες:

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών