Κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έχουν μια δόση υπερβολής, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την οικογένεια και τους αγαπημένους μας και να ετοιμάσουμε πλούσια πιάτα και συνταγές που κάνουν αυτές τις μέρες ξεχωριστές. Συχνά, ωστόσο, το παρακάνουμε με τις ποσότητες, με αποτέλεσμα να περισσεύει αρκετό φαγητό και επειδή δεν μας αρέσει να το πετάμε, μετατρέπουμε τα νόστιμα περισσεύματα σε λαχταριστές και πανεύκολες συνταγές.

Μεζέδες, πιλάφια, σάντουιτς και ομελέτες

Η γαλοπούλα που περίσσεψε μπορεί να γίνει ένας ωραίος μεζές με πολίτικα αρώματα. Μπορούμε να φτιάξουμε πιτάκια εύκολα και λαχταριστά, που θα ευχαριστήσουν μικρούς και μεγάλους. Το κοτόπουλο αλλά και η γαλοπούλα μπορούν να γίνουν ένα γευστικό αρωματικό πιλάφι με κάρι ή μια χορταστική σαλάτα με μήλο, κοτόπουλο, σταφίδες και μαϊντανό ή ακόμη και μια σαλάτα του Καίσαρα με λαχανίδα ή ρόκα. Σε αυτή τη συνταγή με γλυκόξινο κοτόπουλο μπορούμε να βάλουμε έτοιμα κομματάκια από τα φιλέτα που περίσσεψαν. Τα ρολά που έχουμε συντηρήσει στο ψυγείο μπορούν να πάρουν τη θέση των αλλαντικών σε νόστιμα σάντουιτς παρέα με τα σπιτικά τσάτνεϊ που φτιάξαμε και λαχανικά από τις τόσες σαλάτες που μας έμειναν. Οι ψητές πατάτες μπορούν να ενισχύσουν πιάτα με αυγά, μια ωραία ιδέα είναι να μπουν σε ομελέτα. Γενικά, όλα τα λαχανικά, τα τυριά και τα αλλαντικά που μας έχουνε περισσέψει μπορούμε να τα βάλουμε με αυγά στον φούρνο και να φτιάξουμε ομελέτες ή φριτάτες, ακόμα και σουφλέ. Μη διστάσετε να πειραματιστείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠερίσσεψαν κουραμπιέδες και μελομακάρονα; Φτιάχνουμε 11 νέα γλυκάΠερίσσεψαν κουραμπιέδες και μελομακάρονα; Φτιάχνουμε 11 νέα γλυκά

Ντιπ και κροκέτες με τις πράσινες σαλάτες

Μια άλλη ιδέα για να αξιοποιήσουμε τις πράσινες σαλάτες που περίσσεψαν είναι να τις κάνουμε ντιπ. Ιδανική πρόταση για μικρές ποσότητες περισσευμάτων. Στραγγίζουμε την πράσινη σαλάτα και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, μέχρι να γίνει πολτός. Την εμπλουτίζουμε με λίγο γιαούρτι ή κατίκι, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα και τη σερβίρουμε σαν ντιπ για κριτσίνια, κρακεράκια, φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή, ακόμη, με κεφτεδάκια ή κροκέτες ψαριών.

Φτιάχνουμε ακόμα και κροκέτες: Στραγγίζουμε καλά και στύβουμε με τα χέρια μας τα περισσεύματα πράσινης σαλάτας, τα ψιλοκόβουμε (αν χρειάζεται) και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε αυγά, τριμμένο τυρί, τριμμένη φρυγανιά και μυρωδικά της αρεσκείας μας, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Το μείγμα πρέπει να είναι σφιχτό. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει, και το πλάθουμε σε κεφτέδες, τους οποίους πιέζουμε λίγο με τις παλάμες μας για να πλατύνουν. Τους αλευρώνουμε και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.

Δείτε εδώ κι άλλες συνταγές με τα περισσεύματα των γιορτών:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών