Η Κυριακή της Αποκριάς είναι η τελευταία μέρα που οι πιστοί τρώνε κρέας. Ακολουθεί η εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου, η τρίτη και τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, την οποία διανύουμε τώρα. Για τους πιστούς αυτή η εβδομάδα είναι η μεταβατική περίοδος ανάμεσα στην κρεατοφαγία και την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα. Την εβδομάδα της Τυρινής, λοιπόν, απαγορεύεται το κρέας αλλά επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Και όχι μόνο επιτρέπονται αλλά… του δίνουμε και καταλαβαίνει! Τυρόπιτες, γαλατόπιτες, αλμυρές και γλυκές, τραχανόπιτες, ζυμαρικά με μυζήθρα και τυριά, σαγανάκια, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που να έχει μέσα άφθονα τυριά, γάλατα, βούτυρα και αυγά, τώρα θα το βρει σε πληθώρα.

Στον τομέα του γλυκού, τώρα θα κάνουν την εμφάνισή τους όπως είπαμε τα γαλακτερά γλυκά. Ανάμεσά τους πρωτοστατούν οι γαλατόπιτες, οι οποίες επανέρχονται ως γλυκό και το Πάσχα, τα ρυζόγαλα, οι γλυκές ρυζόπιτες, τα γαλακτομπούρεκα και διάφορα πιτάκια του τηγανιού γεμιστά με τυριά. Εμείς κάναμε μια ωραία συλλογή με μερικά από αυτά -κάποια κλασικά και άλλα πιο… πειραγμένα- για όσους θέλουν να τηρήσουν το έθιμο ή για όσους απλώς ψάχνουν μια αφορμή για να φτιάξουν ένα ωραίο κρεμώδες γλυκό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τυριά της ΤυρίνηςΤα τυριά της Τυρινής: 8 εγχώρια και επιτραπέζια τυριά ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ10 αποκριάτικα γλυκά για να γιορτάσουμε το Τριώδιο10 αποκριάτικα γλυκά για να γιορτάσουμε το Τριώδιο

Δείτε εδώ 17 συνταγές για τα γλυκά της Τυρινής:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT