Η κρέμα φέτας αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό για το ιμάμ καθώς δροσίζει και εμπλουτίζει τη γεύση της μελιτζάνας αναδεικνύοντας τη.

30' προετοιμασία
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ιμάμ

Για την κρέμα φέτας

Διαδικασία

  1. Κρέμα φέτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει.
  2. Ιμάμ: Παράλληλα, κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες. Κόβουμε ένα λεπτό καπάκι κατά μήκος κάθε μελιτζάνας και το πετάμε. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε τη σάρκα των μελιτζανών χιαστί. Τις βάζουμε σε ένα ταψί με τη σάρκα στραμμένη προς τα πάνω και τις αλατίζουμε γενναιόδωρα. Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να ξεπικρίσουν. Τις στύβουμε με το χέρι μας ώστε να απομακρύνουμε τα υγρά που τράβηξε το αλάτι. Τις ξεπλένουμε και μετά τις στύβουμε ξανά και τις σκουπίζουμε, πιέζοντάς τες καλά, με χαρτί.
  3. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη, το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν αρκετά από τα υγρά και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αφαιρούμε τη δάφνη.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο (2 - 3 εκ. από τον πάτο του) σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες (σε δόσεις), βάζοντάς τες με τη σάρκα προς τα κάτω, για περίπου 4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά και να μισομαλακώσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τακτοποιούμε σε βαθύ ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
  6. Σκορπίζουμε το δυόσμο πάνω στις μελιτζάνες και καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με τη σάλτσα ντομάτας. Δεν γεμίζουμε δηλαδή κάθε μελιτζάνα, πιέζοντάς τη να γίνει σαν βαρκούλα-υποδοχέας, με λίγη σάλτσα. Ψήνουμε για περίπου 1½ - 2 ώρες ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε 1 ώρα το ιμάμ να κρυώσει.
  7. Σερβίρισμα: Βγάζουμε μία-μία τις μελιτζάνες από το ταψί με τρυπητή κουτάλα με όση σάλτσα έχουν πάνω τους. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν λίγο πάνω στην κουτάλα από τα πολλά λάδια και τις σερβίρουμε στα πιάτα. Αν θέλουμε, συμπληρώνουμε με λίγη από τη σάλτσα του ταψιού. Την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο, για να τη σερβίρουμε την επομένη ως σάλτσα για μακαρόνια ή ρύζι.
  8. Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε μικρές μπάλες από κρέμα φέτας και τις βάζουμε πάνω σε κάθε μελιτζάνα.
  9. Στο ποτήρι μας: Πικάντικα αλλά όχι πολύ τανικά, ερυθρά κρασιά, μεσαίας παλαίωσης, όπως Αγιωργίτικα, Γουμένισσες, Βλάχικα και Merlot.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών