Το «κασουλέ» πήρε το όνοµά του από την παραδοσιακή πυρίµαχη κατσαρόλα-γάστρα που χρησιµοποιούσαν για το µαγείρεµα αυτού του ραγού. Έχει διάφορες παραλλαγές στη νότια Γαλλία, µε γνωστότερες της Carcassone, της Τουλούζης και του Castelnaudary.
20'
προετοιμασία
2 ώρες και 50' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 11 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κασουλέ (ραγού με φασόλια και ανάμεικτα κρέατα), αρχικά στραγγίζουµε τα φασόλια.
- Στη συνέχεια, τα βάζουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε τη δάφνη, το κρεµµύδι, το σκόρδο και το µπέικον.
- Προσθέτουµε 3 λίτρα κρύο νερό, το αφήνουµε να πάρει βράση για 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά και µετά χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 1 ώρα, µέχρι να µαλακώσουν τα φασόλια.
- Ζεσταίνουµε το βούτυρο σε ένα τηγάνι ή σε µια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, και σοτάρουµε το αρνί για 5-6 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Βγάζουµε το αρνί µε τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε τα φασόλια µαζί µε τα χωριάτικα λουκάνικα, την πάπια και τη ντοµάτα.
- Αλατοπιπερώνουµε, ανακατεύουµε και µαγειρεύουµε για άλλη 1 ώρα.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160° C (σκάλες 2-3 στο γκάζι).
- Αφαιρούµε τη δάφνη και βγάζουµε τα κρεατικά σε ένα βαθύ ταψί σε µία στρώση.
- Προσθέτουµε το λουκάνικο Τουλούζης ή το σαλάµι.
- Βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα τα φασόλια µε τα λαχανικά και καλύπτουµε τα κρέατα.
- Περιχύνουµε µε τόσο υγρό από την κατσαρόλα ώστε µόλις να καλύψουµε τα φασόλια.
- Πασπαλίζουµε µε το θρυµµατισµένο ψωµί και ψήνουµε για 40 λεπτά, µέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Σερβίρουµε, το κασουλέ, αµέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη σειρά βιβλίων του Γαστρονόμου, Κουζίνες του κόσμου.