ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόσουπα αυγολέμονο με χειμωνιάτικες ρίζες, ψημένες σε μπράντιΚοτόσουπα αυγολέμονο με χειμωνιάτικες ρίζες, ψημένες σε μπράντι

Η πλούσια και τόσο ξεχωριστή αυτή κοτόσουπα προέρχεται από τη Σάντα Φε της Μπογκοτά, πρωτεύουσας της Κολομβίας, γι’ αυτό και η συνταγή είναι γνωστή και ως ajiaco santafereno. Η συνταγή είναι εξίσου γνωστή στο Περού και στην Κούβα, ωστόσο η κολομβιανή εκδοχή ξεχωρίζει χάρη στο ιδιαίτερο άρωμα που της χαρίζει το μυρωδικό guasca, ένα είδος άγριου χόρτου (που δεν υπάρχει στην Ελλάδα) του οποίου τα αποξηραμένα φύλλα έχουν ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε χαμομήλι και μαργαρίτα. Χαμομήλι θα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς στη συνταγή. Άλλο χαρακτηριστικό είναι το μείγμα από διαφορετικά είδη πατάτας και το σερβίρισμα με τηγανητή κάππαρη και ξινόκρεμα!

40' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
1 ημέρα και 2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 3 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ajiaco Colombiano – Κολομβιανή κοτόσουπα με πατάτες, καλαμπόκι και άρωμα χαμομήλι, ξεκινάμε βάζοντας το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ το αλείφουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο και σκορπίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σκεπάζουμε σφικτά το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο.
  3. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και αφήνουμε το κοτόπουλο για 1-1 1⁄2 ώρα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  4. Σε μια μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά, για 7-8 λεπτά, γυρίζοντάς το τακτικά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
  5. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα που αφήσαμε στο μπολ και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά.
  6. Σβήνουμε με τον ζωμό και αφήνουμε να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το κοτόπουλο.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι.
  8. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το μάτσο κόλιανδρο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τουλπανάκι με το χαμομήλι, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  9. Παράλληλα, ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και αφαιρούμε το δέρμα του. Κόβουμε το ψαχνό σε μέτρια κομμάτια.
  10. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά μαγειρέματος, αφαιρούμε από την κατσαρόλα το μάτσο κόλιανδρο και το κομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε το κοτόπουλο. Βράζουμε για άλλα 10 λεπτά και αποσύρουμε.
  11. Μοιράζουμε το φαγητό σε βαθιά πιάτα και σε κάθε μερίδα σκορπίζουμε λίγες ροδέλες φρέσκο κρεμμυδάκι, φυλλαράκια κόλιανδρου και τηγανητή κάππαρη. Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με την ξινόκρεμα και τις φέτες αβοκάντο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 202.

Άρθρα και Συνταγές με Κοτόπουλο

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών