ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦτερούγες κοτόπουλου στη σχάρα γλασαρισμένες με σκορδάτη fish sauceΦτερούγες κοτόπουλου στη σχάρα γλασαρισμένες με σκορδάτη fish sauce

Όλο το ζουμί στη συνταγή αυτή είναι η ιδιαίτερη κοπή της μοσχαρίσιας στηθοπλευράς. Γνωστή κυρίως ως κορεάτικη «galbi» (=παϊδάκι στα κορεάτικα) ή «asado de tira» (=λωρίδα ψητού, στα λατινοαμερικάνικα), εγγυάται ένα από τα νοστιμότερα, τρυφερότερα και ζουμερότερα κομμάτια μοσχαριού στη σχάρα. Η στηθοπλευρά κόβεται σε λεπτά κομμάτια, κάθετα προς τα κόκαλα, ώστε κάθε κομμάτι να μοιάζει με μια μακριά λωρίδα, μια πανσέτα. Έτσι θα το ζητήσουμε και από τον κρεοπώλη μας, αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η κοπή αυτή γίνεται μόνο με πριόνι-κορδέλα που δεν διαθέτουν όλα τα κρεοπωλεία. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε την παραγγελία μας εγκαίρως, καθώς το κρέας που θα κοπεί στην κορδέλα πρέπει να μπει πρώτα για λίγο στην κατάψυξη, αλλιώς δεν κόβεται (ενδεικτικά, το κάνουν τα κρεοπωλεία: Στέλιος, Λίτσας, Orimasis, Κρεοτεχνείο Γεωργιάδη κ.ά)

20' προετοιμασία
8' ψήσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 28'

Υλικά

Μερίδες: 3-4

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε galbi (κορεάτικα μαρινάτα βοδινά πλευρά) ξεκινάμε με τη μαρινάδα. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το αχλάδι, το σκόρδο και το τζίντζερ, για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν πάστα.
  2. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, το νερό, τη ζάχαρη το mirin και το πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το σουσάμι και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) και ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε τα παϊδάκια σε μεγάλο ταψί, τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε, για να καλυφθούν καλά.
  5. Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-24 ώρες.

Ψήσιμο

  1. Σφουγγίζουμε απαλά τα παϊδάκια με χαρτί κουζίνας.
  2. Ετοιμάζουμε δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για 5 δευτερόλεπτα σε ύψος 10 εκ. πάνω από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου). Λαδώνουμε καλά τη σχάρα και ακουμπάμε πάνω τα παϊδάκια.
  3. Τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν medium rare.
  4. Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 2-5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  5. Συνοδεύουμε με ασιατικό, κολλώδες ρύζι, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και καρδιές μαρουλιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT